Tiësto reist het meest

Reisaanbieder TravelBird heeft de ranking meest bereisde muzikanten gelanceerd. Die ranking laat het aantal reiskilometers van ‘s werelds meest populaire artiesten zien. Travelbird combineerde muziek, reizen en nieuwsgierigheid in een studie naar de 36 meest favoriete artiesten van de wereld. De ranking onthult welke bands en muzikanten de meeste reiskilometers achter de rug hebben en wie de titel van ‘s werelds meest bereisde artiest mag dragen. Naast het bekendmaken van de meest bereisde artiesten ter wereld, berekende TravelBird ook hoeveel het voor de ultieme superfan zou kosten om elke muzikant tijdens hun volledige carrière te volgen.

Artiesten die al lang meegaan, hebben niet noodzakelijk meer gereisd

Verrassend genoeg vond TravelBird dat het aantal jaren waarin een artiest heeft opgetreden niet altijd betekent dat deze meer gereisd heeft. De twee artiesten met de meeste kilometers op hun teller zijn actief sinds de jaren ‘90 en scoren dus beter dan die uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80.

Uit de studie kwamen de volgende muzikanten naar voren als de tien meest bereisde artiesten in de ranking:

Superfans

TravelBird heeft ook onderzocht hoeveel het zou kosten voor de ultieme superfan om elke artiest te volgen tijdens zijn muzikale carrière. Enkel de reiskosten werden in rekening gebracht. De kosten van de tickets voor de optredens zelf werden niet meegenomen, omdat TravelBird ervan uitging dat een echte superfan wel gratis backstage mag.

Om de geschatte reiskosten van een superfan te berekenen, gebruikte TravelBird de gemiddelde globale kost van een vliegkilometer voor een passagier en de totale kilometers die elke muzikant heeft afgelegd tijdens zijn carrière.

Methodologie

Om deze ranking te maken, keek TravelBird naar de 36 populairste muzikanten ter wereld. Deze werden geselecteerd aan de hand van een peiling van TravelBird naar populaire artiesten, waarin legendes en huidige topartiesten uit verschillende muziekgenres werden meegenomen. Hierbij werd de totale reisafstand onderzocht voor al hun publieke optredens. Het gaat hier over alle nationale en (inter)continentale tours, vanaf het begin tot aan het einde van hun carrière, inclusief optredens in stadions, op festivals en roadtrips. Privéoptredens werden echter niet meegeteld. Op basis hiervan berekende TravelBird hoe vaak elke artiest rond de wereld gereisd zou kunnen hebben en hoe vaak hij naar de maan gevlogen zou kunnen zijn. Waar mogelijk is hiervoor de afstand over land gebruikt. Daarnaast geven de cijfers de afstand van stad tot stad weer in plaats van concertlocatie tot concertlocatie.

We onderzochten het tourschema van elke artiest tot in detail en gebruikten officiële cijfers, exclusief eenmalige en privé-evenementen. Om de afstand over land te meten werd Google Maps gebruikt, waarbij we keken naar de snelste beschikbare route op 1 februari 2017. Voor afstand door de lucht gebruikten we de afstand in vogelvlucht tussen A en B, van stad naar stad, niet van specifieke concertlocatie naar concertlocatie. Verschillende muzikanten hebben behoorlijke afstanden afgelegd, misschien wel meer dan de artiesten in deze lijst. We hopen dan ook dat we in de toekomst nog meer muzikanten in deze lijst kunnen opnemen. De 36 artiesten opgenomen in deze ranking werden via een poll geselecteerd uit 100 invloedrijke artiesten.

Afstand gebruikt om de wereld rond te reizen: 40 075 km
Afstand gebruikt om naar de maan te reizen: 384 400 km