Tom Waes op reis door onbekend Europa

Vanaf zondagavond 16 december kan heel Vlaanderen weer genieten van de straffe reisverhalen van Tom Waes. In het langverwachte vierde seizoen van Reizen Waes blijft hij voor het eerst binnen de grenzen van Europa en toont hij dat je niet naar de andere kant van de wereld moet reizen om je te laten verrassen.

Zo laat hij in Spanje de costa’s en cultuursteden links liggen en trekt hij naar het dorpje Piornal, waar ze elk jaar één ‘uitverkoren’ inwoner bekogelen met maar liefst 20.000 kilo rapen. Op het eiland Isle of Man is hij getuige van de gevaarlijkste motorrace ter wereld. Hij maakt ook een tocht van 1000 kilometer dwars door Polen, een land niet zo ver hier vandaan dat hem compleet onbekend is. Twintig jaar na het vredesakkoord in Noord-Ierland ondervindt hij dat de spanningen tussen katholieken en protestanten in het hippe en toeristische Belfast nog altijd springlevend zijn.

Maar Tom zoekt ook de uithoeken van Europa op. In IJsland bezoekt hij een dorpje dat acht maanden per jaar is afgesloten van de buitenwereld. In Groenland gaat hij zich onderdompelen in de prachtige cultuur van de Inuit, maar hij wordt er ook geconfronteerd met de omstreden zeehondenjacht. In het Euraziatische Azerbeidzjan zoekt hij uit of de ambitie om er vijf miljoen toeristen te ontvangen terecht is. En tot slot maakt hij in een dubbelaflevering een roadtrip door het gigantische Oekraïne, een land dat nog altijd in oorlog leeft.

Reizen Waes Europa: negen straffe reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen. Vanaf zondag 16 december op Eén en VRT NU. Meestal omstreeks 20.30 u., maar soms ook wat vroeger.

Naar aanleiding van de nieuwe reeks zorgt VRT NU trouwens ook nog voor een mooi extraatje met Toms persoonlijke top 5 van favoriete bestemmingen uit de voorbije drie reeksen: Turkmenistan, Noord-Korea, Spitsbergen, Bangladesh en de dubbelaflevering over Alaska. Beschikbaar vanaf 29 november.

Reizen Waes is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de populairste en meest succesvolle televisieprogramma’s in Vlaanderen. Het derde seizoen haalde vorig jaar gemiddeld 1.721.000 kijkers en een marktaandeel van 58,8%. Het tweede deel van het tweeluik over China was met 1.944.000 kijkers het best bekeken Vlaamse programma van 2017.