Trailrunning in Zuid-Tirol

Wanneer trok jij voor het laatst je loopschoenen aan? Grote kans dat het helemaal niet zo lang geleden is. Want dankzij de lockdown hebben we met z’n allen de helende kracht van lopen herontdekt. Zo ontstond er zelfs een nagelnieuwe trend: de loopvakantie. En waar breng je die beter door dan in de Italiaanse bergen van Zuid-Tirol?

Bergop, bergaf of gewoon vlak. Over asfalt of onverharde wegen. Langs weiden, bossen, rotsen, valleien of bergmassieven. Zuid-Tirol is een waar loopparadijs. Verschillende bewegwijzerde routes en verzorgde paden leiden je door de adembenemende natuur.

Hieronder sommen we de mooiste looplussen voor je op. Je kiest zelf welke moeilijkheidsgraad je aandurft. En welke regio je graag verkent. Voel je je klaar voor een wedstrijdje? Of hou je van gezelschap tijdens het lopen? Mis dan zeker de sportieve events niet.

Makkelijke routes

Middenin de diepgroene bossen van Montiggler bots je op twee fenomenale meren. Je rijgt ze aaneen langs een panoramische looproute die je langs de oevers voert. Zo geniet je tijdens het sporten van een fenomenaal uitzicht.

Ook rond het Reschensee leg je een fantastische tocht af. Je loopt er in de schaduw van het Ortlermassief. En je spot een statige kerktoren die boven het wateroppervlak uitsteekt. Het enige overblijfsel van het verdronken stadje Graun.

Trek je eropuit met een sportbuddy? In Vallunga joggen jullie door een sprookjesachtig natuurreservaat. Het grootste gedeelte van de tocht is vlak. Waardoor je onderweg vlot een praatje slaat.

Gematigde routes

De Mareinwaal looproute voert je naar de gemeente Latsch. Deze middellange route trakteert je op heel wat afwisseling. Zo bedwing je enkele hellingen en blaas je uit op de vlakke stukken. Je kijkt uit over de Martellvallei en de pieken van de Nörderberg.

Vlakbij het dorpje Morter banen idyllische kanaaltjes zich een weg door het landschap. Verschillende waalwegen volgen hun pad. Je bedwingt ze te voet of op een loopje. Onderweg leuken kastelen en natuurfenomenen de tocht op.

Moeilijke routes

Je loopt tussen iconen in het Running Park van Seiser Alm. Want deze regio strekt zich uit over het Dolomietengebergte, dat door Unesco uitgeroepen werd tot werelderfgoed. Je kiest uit meer dan 20 bewegwijzerde routes en traint op hoogtes tussen 900 en 2.300 meter.

Heel wat atleten schaven hun conditie bij op de hoogvlaktes van Hafling, Vöran en Meran 2000. Je loopt er door weides en bossen en kiest een route op jouw niveau. Zo wagen ervaren lopers zich aan de stevige Mountain Pass Trail of de uitgestrekte Meran 2000 Tour. Nadien laad je je batterijen terug op in het nabijgelegen Meran, waar heel wat wellnessresorts je opwachten.

Wedstrijden en events

Marathonlopers zoeken hun grenzen op tijdens de Brixen Dolomiten Marathon op 2 juli. Zo’n 1.600 deelnemers verzamelen zich dan in het centrum van Brixen. Waarna ze de 2.562 meter hoge berg Plose bedwingen.

Een dag later organiseert ook Seiser Alm een geweldige marathon. Zo’n 700 lopers racen dan door het Dolomietengebergte, waar ze een hoogteverschil van meer dan 600 meter trotseren.

Op 10 september trekken zo’n 1.000 deelnemers naar het fenomenale gebied van 3Zinnen Dolomieten. Tijdens een bergloop van zo’n 17 kilometer verkennen ze één van de mooiste regio’s van Zuid-Tirol. En overbruggen ze een hoogteverschil van ruim 1.300 meter.

Liever een vlakke route? Haast je dan op 16 juli naar het Reschenmeer, voor de 22ste editie van Lake Run Resia.

Nog meer loopplezier in Zuid-Tirol? Dat beleef je op 27 maart tijdens de Kalterer See Halbmarathon. Deze halve marathon vindt plaats aan het warmste natuurlijke meer van de Dolomieten. Op 1 mei doorkruist de Meran Halbmarathon de stad Meran, die bekendstaat om haar thermen. De Saslong Halbmarathon schiet op 11 juni uit de startblokken en trakteert de deelnemers op wondermooie uitzichten op de bergen van de Langkofel-groep. Op 19 juni zorgt de Ratschings Mountain Trail voor een fikse uitdaging.

Tijdens de zomervakantie brengt de Rosengarten Sky Marathon je op 9 juli naar een prachtig stuk Unesco Wereldnatuurerfgoed. Op 26, 27 en 28 augustus wagen de deelnemers van de Südtirol Ultra Skyrace zich aan de meest extreme bergloop van de Alpen. En op 27 augustus beleven jong en oud tonnen plezier tijdens de Erdäpfllauf.