Trip naar Vars

Je snakt naar een zalige zomervakantie … Weg van de massa. Middenin de ongerepte natuur. Waar bergen, bossen en meren een fenomenaal decor schilderen. En waar de zon voor een warm, kleurrijk schouwspel zorgt. Pak meteen je koffers in en zet koers naar jouw bergbestemming Vars.

Daar geniet je van het beste van twee werelden. Want je verblijft er op een steenworp van de Provence en de Italiaanse grens. Je kunt genieten van een aangenaam, mediterraans klimaat en tegelijkertijd profiteer je van de voordelen van de hoogte!

’s Zomers kleuren die bergen niet wit, maar groen. De hele omgeving staat dan prachtig in bloei. Ideaal voor wie houdt van een avontuurlijke tocht door de natuur. Want in en rond de vier dorpen van Vars valt er heel wat te beleven!

Op het water

Turquoise, azuurblauw, lentegroen, violet … het water van le Lac des Neuf Couleurs neemt werkelijk alle kleuren aan. Het is zonder twijfel het meest betoverende meer uit de streek. Op een hoogte van meer dan 2.700 meter rust je uit aan de oevers en adem je de gezonde berglucht in. Hou zeker je ogen open, want met wat geluk zie je hier enkele steenbokken in het rond dartelen.

De Zuid-Franse Alpen herbergen niet alleen idyllische meren. Verschillende wilde rivieren voorzien het landschap van vers water. Rasechte waaghalzen bedwingen deze waterlopen met een raft, kajak of kano.

Op wandel

Wie liever de stilte opzoekt, trekt zich terug in Val d’Escreins. Deze afgelegen vallei is de groene long van Vars. Je struint er door één van Frankrijks eerste beschermde natuurreservaten. Dat strekt zich uit over een oppervlakte van wel 25 vierkante kilometer. En dat op hoogtes van 1.600 tot 3.385 meter boven de zeespiegel.

Comfortabele wandelwegen, die voor iedereen toegankelijk zijn, leiden je door fleurige bloemenweides en immense bossen. Daar ontmoet je razendsnelle hazen, schattige marmotten, imposante roofvogels en dappere gemzen.

Je komt er zelfs de ruïnes van een oude stad tegen. Waar het gonst van de geruchten. Zo krijg je vast enkele geheimzinnige legendes over Vars en z’n bewoners te horen…

Op de fiets

Dankzij verschillende uitgestippelde routes verken je Vars ook op een loopje. Of vanop de trappers van je mountainbike. Het indrukwekkende Bike Park van Vars verwent je met 160 kilometer aan fietspaden.

Je rijdt door valleien, bossen en dorpen. En dat helemaal op je eigen tempo. Want voor ieders niveau is er wel een mountainbikeroute op maat. Zo kiezen ‘rookies’ voor een makkelijke piste die zelfs toegankelijk is voor e-bikes. En wagen doorwinterde sporters zich aan een stevig ‘cross country’-parcours boordevol natuurlijke obstakels. Amateurfietsers die hun niveau graag wat opkrikken, trekken eropuit met een instructeur.

Tip: hou onderweg zeker eventjes halt in de dorpen van Vars. Daar kijk je uit over de adembenemende Alpen en kun je je tegoed doen aan een heerlijk bord streeklekkers.