Tuin van Eden voor de actieve vakantieganger

De gemeente Vars, in het Franse departement Hautes-Alpes, is door het zonnige mediterrane klimaat een ideale bestemming voor een zomervakantie in de bergen. Het is een plek om te ontspannen, midden de schitterende natuur, een bestemming om te sporten, te ontdekken, te genieten van de rust, de streekgewoonten, de gastronomie en zoveel andere dingen die een reis onvergetelijk maken.

Het berggebied van Vars bestaat uit twee valleien. De ene vallei is een schitterende oase met ongerept natuurschoon, het natuurgebied Val d’Escreins dat ook wel eens Klein Canada wordt genoemd. In de andere vallei liggen vier bergdorpjes, omringd door bossen en weilanden en meer dan drieduizend meter hoge bergtoppen. Beide valleien vormen samen één schitterende vakantieregio.

Wandelparadijs Val d’Escreins

De hooggelegen vallei (1600 meter), sedert 1964 beschermd natuurgebied, is een oase van rust. In Vars noemt men Val d’Escreins “une vallée qui coupe le souflle” (die de adem afsnijdt) of een Vallée d’Eden waar je de batterijen met groene energie kan vullen. En inderdaad, het landschap is er betoverend, tegen de achtergrond van hoge bergen met mystieke namen zoals La Main de Dieu. Er zijn tientallen kilometers bewegwijzerde wandelpaden, voor elk niveau, met groene, blauwe en rode paden, afhankelijk van de afstand en hoogte. Verrijkende educatieve routes zijn ook beschikbaar. Voor een echt dagje uit in Val d’Escriens zoek je één van de prachtige barbecue plaatsen op.

Leren koken met Alpijnse kruiden en planten!

Wil je Val d’Escreins op een heel bijzondere manier ontdekken dan moet je in de Refuge de Basse Rua logeren. Je maakt er kennis met Gaelle Zalio die de refuge openhoudt. Zij ruilde een leven als bediende voor een ‘retour à la montagne’ omdat ze niet kon weerstaan aan het ritme van de seizoenen dat je in hier zo intens kan beleven. De refuge Basse Rua is een unieke plek waar alles gedeeld wordt, niet alleen de regionale gerechten maar ook de ervaringen van talloze bergwandelaars en natuurliefhebbers die er verblijven…. ver weg van de werkelijke wereld. Je kan er ook logeren in tipi tenten, tot 8 personen per tent, geen verwarming wel heerlijk warme dekens en gezelligheid.

Ook heel bijzonder en zeker een aanrader zijn de bergwandelingen met de gids Nathalie. Met haar ga je op zoek naar kruiden en planten die in het dal al eeuwenlang worden gebruikt in de keuken en voor therapeutische doeleinden. Na de tocht leer je hoe je deze bergplanten kan verwerken in gerechten. Er wordt ook gezorgd voor de picknick tijdens de bergtocht. Taart, cake, salades en zelfs likeur zijn allemaal huisgemaakt en bio, op basis van producten uit de bergen.