Turkse tulpencultuur

Wit, geel, oranje, rood, roze, paars en zelfs zwart: tijdens de lente verwennen bloeiende tulpenvelden ons met hun prachtige kleurenpallet. Wist je dat deze sierlijke bloemen Europa via Türkiye bereikten? Het land kent nog altijd een rijke tulpencultuur. Vooral rond Istanboel bewonder je de mooiste exemplaren.

Je zou het misschien niet denken, maar de tulp is van oorsprong een wilde bloem die enkel in Centraal-Azië voorkwam. Op het einde van de 11e eeuw deed de bloem zijn intrede in de Turkse regio Anatolië, nadat enkele inwoners de bolbloem het land binnenbrachten via het Pamir-gebergte.

Het duurde nog tot het tweede deel van de 15e eeuw voor de tulp de rest van Europa veroverde. Toch bleef Türkiye ook daarna een belangrijk tulpenland. Vanaf de 16e eeuw deed de plant er dienst als tuinbloem. Vooral in Istanboel, toen de hoofdstad van het Ottomaanse rijk, werden ze in groten getale geteeld. Tegen de 18e eeuw groeiden er in Türkiye bijna tweeduizend variëteiten. Deze periode wordt dan ook het Tulpentijdperk genoemd.

Tulpenkleuren en hun betekenis

Dankzij die grote verscheidenheid, kenden de Turken hun tulpen verschillende betekenissen toe. Zo staan rode tulpen voor de liefde. De witte exemplaren zijn symbool voor puurheid en onschuld. De paarse tulp is de bloem van de adel en de romantiek. De gele verwijst naar vreugde en hopeloze liefde. En de zwarte tulp symboliseert onbereikbaarheid. Helemaal uniek is de omgekeerde tulp, die vandaag nog altijd in Türkiye bloeit en bekendstaat als de ‘huilende bruid’. 

De Turkse tulp inspireerde heel wat kunstenaars en ambachtslieden. Al sinds de 12e eeuw duikt de bloem op in handwerken, gedichten en schilderijen. De tulp decoreert talloze grafstenen en staat vaak afgebeeld op de muren van paleizen en moskeeën. Je spot de bolbloem ook op historische tapijten, munten en gevechtshelmen. De tulp pronkt zelfs op de vliegtuigen van Turkish Airlines en vliegt zo dus de hele wereld rond.

Hier reis je de Turkse tulp achterna

Al die bloemenpracht zelf bewonderen? Dat doe je vooral in en rond Istanboel. Op deze plaatsen laten de tulpen zich van hun mooiste kant zien:

Vlakbij de Haghia Sofia lokt Sultanahmet Square (Hippodrome) heel wat kijklustigen. Je vergaapt je er aan een statige Egyptische obelisk en een wervelende fontein. Die monumenten worden tijdens de lente geflankeerd door een betoverend tulpentapijt.

Op zoek naar een sprookjesachtige picknickplek? Rep je dan naar Emirgan Park. Drie historische paviljoenen vleien zich hier tussen de bomen. In april krijgen ze het gezelschap van duizenden bloeiende tulpen. Die maken je wandeltocht nog meer de moeite waard.

Ooit was Gülhane Park alleen maar toegankelijk voor het koninklijk hof. Vandaag is iedereen er welkom. En gelukkig maar, want tijdens het voorjaar kom je er ogen tekort. Naast zo’n 80.000 rozen fleuren ook ontelbare tulpen het park op. Plan je bezoek bij voorkeur in april, dan bloeien ze als nooit tevoren.

Immense meren, avontuurlijke loopbruggen, dichte bossen en panoramische uitzichten … Aan verrassingen geen gebrek in Yıldız Park. Je stippelt er een zalige wandelroute uit. En dankzij de duizenden tulpen maak je er in het voorjaar schitterende vakantiefoto’s.

Krijg je maar geen genoeg van de Turkse bloemenpracht? Voeg deze fleurige plekken dan aan je reisplanning toe: Soğanlı Botanic Park, Beykoz Grove, Büyük Çamlıca Grove, Küçük Çamlıca Grove, Fethipaşa Grove en Hidiv Pavillon Grove.