Uitblazen in Wolfach

Het Zwarte Woud in het Duitse Baden-Württemberg is een ideale vakantiebestemming om helemaal tot rust te komen. Centraal ligt de stad Wolfach aan de samenvloeiing van de rivieren Kinzig en Wolf. Voor liefhebbers van glasblazen, lokale gastronomie en wandelingen is het een uitstekende uitvalsbasis.

Aan de rand van Wolfach kan je de ‘Kirnbacher Bollenhut Talwegle’ vinden. Een familievriendelijke wandeling langs de rivier Kirnbach. Dankzij een grindpad is deze korte uitstap ook geschikt voor kinderwagens. Enkele banken en picknickplaatsen onderweg zijn meer dan welkom om even uit te blazen terwijl de allerkleinsten zich kunnen uitleven op de speeltuin. Langs verschillende stations kom je alles te weten over het Kirnbachtal en zijn geschiedenis. Zelf zin gekregen om te wandelen? De ‘Kirnbacher Bollenhut Talwegle’ is 3,6 km lang en daar doe je een kleine anderhalf uur over.

Tijdens een bezoek aan Wolfach mag ook de Dorotheenhütte zeker niet ontbreken. Het is de laatste kristalglasblazerij in het Zwarte Woud. Ze werd opgericht in 1947 dankzij de aanwezigheid van belangrijke grondstoffen zoals kwartszand en hout. Het volledige proces loopt nog steeds op traditionele wijze en dat kan je in de Dorotheenhütte met eigen ogen aanschouwen. Het glas wordt met de mond geblazen en alle gravures gebeuren met de hand.  

Glas heeft een lange en rijke geschiedenis. In het Glasmuseum van de Dorotheenhütte krijg je een inkijk in 2000 jaar glasgeschiedenis. Leer alles over de evolutie van het smelten en de manier waarop glas in Europa wordt gemaakt. Ook de verschillende gereedschappen en glasvormen hebben een mooie plaats gekregen in het Glasmuseum.

Vanzelfsprekend is de kerstperiode een hoogtepunt voor de glasblazerij, maar in het Weihnachtsdorf is er het hele jaar kerstsfeer. Verschillende versierde bomen, kerstpersonages en een uitgebreid assortiment aan ambachtelijke kerstballen slaan je met verstomming. Ervaar zelf hoe je glazen kerstballen met de hand kan schilderen tijdens een workshop.   

Deze leerrijke dag in Wolfach kan je afsluiten in Restaurant Hüttenklause net naast de Dorotheenhütte. Uiteraard met een typische Duitse Biergarten. In het gezellige restaurant krijg je de keuze uit seizoensgebonden gerechten, maar ook lokale schotels uit het Zwarte Woud. Afsluiten kan met een typische Kirschtorte. Smakelijk!