Uitdagende Alpentracks in Vars

De Franse Alpen zijn een prachtige speeltuin voor zij die houden van actieve vakanties. Zoals in Vars, Hautes Alpes, waar in juli een fantastische Mountain Trail en een Internationale Oriëntatie Loopwedstrijd worden georganiseerd. Dat is outdoor sport met klasse, in een grandioos bergdecor dat ook uitnodigt voor minder uitdagende recreatie.

Vars ligt in de zuidelijke Franse Alpen en geniet van een mediterraan klimaat met veel zon. Ideaal dus voor de actieve vakantieganger die zich kan uitleven in ongeschonden natuurgebied. Maar Vars is niet alleen een bestemming voor zachte recreatie want het Alpenmassief heeft tal van uitdagingen in petto voor de liefhebber van extreme outdoor die zijn grenzen wil aftasten.

VARS MOUNTAIN TRAIL

De zesde editie van deze wedstrijd, die wel eens ‘cours au ciel’ wordt genoemd, omdat er gestart wordt op grote hoogte, vindt plaats op 27 en 28 juli. Drie kwart van de wedstrijd wordt gelopen boven 2000 meter, m.a.w. in een fantastisch bergdecor. Er zijn verschillende formules: 42, 24, 13, 4 km en ook een verticale kilometer waarbij over een afstand van 1400 meter 440 meter moet overbrugd worden ! Nieuw bij deze editie is de 42 km relais op de Crêtes rond Vars waar de lopers genieten van schitterende panorama’s.

O’FRANCE 2019

Op 8 en 9 juli wordt O’FRANCE 2019, Course d’Orientation internationale, georganiseerd. Het concept is eenvoudig, uitgerust met een kompas en een topografische kaart moeten de deelnemers in de kortste tijd een parcours afleggen door de bergen. Snelheid, een goed oriënteringsvermogen en kunnen kaartlezen zijn dus vereist. Er worden 2000 deelnemers verwacht, uit 30 landen, en België is aanwezig met enkele toplopers: Bruno Parmentier (21ste plaats op WK 2009 relais), Benjamin Hofmans (21ste plaats op WK 2011 relais), Benjamin Anciaux, Lucie Arno en Thibaut Derenne (Belgische Nationale Ploeg Oriëntatieloop).

VAL D’ESCREINS

Deze hooggelegen vallei (1600 meter) is een oase van rust. De toeristische dienst van Vars heeft in het beschermde natuurgebied drie prachtige oriëntatie trails uitgezet voor elk type reiziger. Er is een parcours voor gezinnen met kinderen, een circuit voor kinderen vanaf 12 jaar en een trail voor de durvers.

Ook niet te versmaden zijn de permanente mountain running trails. Ze hebben een ander kleur naargelang de moeilijkheidsgraad: groen (3037 meter, 212 meter hoogteverschil), blauw (9218 meter, 319 meter hoogteverschil), rood (9125 meter, 788 meter hoogteverschil).

VARS, EEN BERG VOOR TWEEWIELERS

Ook voor een VTT-avontuur zit je goed in Vars. Er zijn 100 km mountainbike circuits met tot 1000 meter hoogteverschil (vanaf Montagne La Mayt) en bergliften brengen je in snel tempo top op grote hoogte. Fun verzekerd, ook met elektrische fietsen. Op 13 en 14 juli is het in Vars verzamelen geblazen om deel te nemen aan MTB Team Up VTT, het feest van de mountainbiker, met een enduro parcours en uitdagende afdalingen.

Ben je toevallig op 25 juli met vakantie in Vars dan kan je er de doortocht van de TOUR 2019 beleven. Het is de 18de etappe, een koninginnenrit, van Embrun naar Valloire over 207 km.