Uitstappen in de Streek van Verrassingen

Nood aan een break? Op een steenworp van ons land dompel je jezelf onder in de Nederlandse Streek van Verrassingen. Je proeft van het bruisende stadsleven in het historische Leiden. Zoekt verfrissing op aan de Nederlandse kust. En flaneert door ruige duinen en groene polders. Lijkt jou op het lijf geschreven? Ontdek hieronder dan acht waanzinnige tips waarmee je jouw deugddoende vakantie naar een hoger niveau tilt.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Tussen het Noordzeestrand en het binnenland strekt zich een adembenemend natuurpark uit. En dat over een lengte van maar liefst 47 kilometer. Je struint er tussen oude duinen, nieuwe duinen, strandwallen, strandvlakten, veenweiden en dorpen. Met wat geluk ontmoet je vossen, zeehonden en zelfs reeën. Het park telt verschillende musea die je over het unieke landschap en zijn bewoners vertellen.

Verrassende musea

De Streek van Verrassingen ademt cultuur. Je hopt er dan ook van het ene museum naar het andere. Zo kom je in Naturalis vanalles te weten over onze natuur. En ontdek je hoe die er in elke uithoek van de wereld helemaal anders uitziet. Museum Voorlinden dompelt je onder in de Nederlandse hedendaagse kunst. Terwijl CORPUS je meeneemt op een boeiende reis door het menselijk lichaam.

Sporten in Katwijk

Nood aan een stevige adrenalinekick? Haast je dan naar het strand van Katwijk, waar verschillende sportclubs je meenemen op de Noordzee. Met een surfplank onder je voeten bedwing je de woeste golven. Terwijl de zilte zeelucht door je haren speelt. Mag het ok wat anders zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van suppen op zee, kitesurfen, yoga op het strand of met de fatbike door de duinen.

Ontspannen op het water

De Streek van Verrassingen lijkt wel weggelopen vanop een postkaartje. Dankzij de vele kronkelende waterlopen kom je terecht in een dromerig decor. Dat beleef je optimaal tijdens een deugddoend boottochtje. Zo maak je een ontspannende rondvaart met een ervaren kapitein. Of neem je zelf het roer in handen.

Singelpark Leiden

Het historische centrum van Leiden wordt omringd door meanderende waterlopen. En door het gloednieuwe cirkelvormige Singelpark. Je gebruikt het park om vlotjes van de ene kant van het centrum naar de andere te wandelen. En om even te ontsnappen aan de gezellige drukte van de stad. Dit stuk natuur herbergt oeroude bomen en kleurrijke bloemperken waarin heel wat kleine zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën zich verschuilen.

Picknick in de polders

Wie aan Zuid-Holland denkt, haalt zich meteen de kleurrijke tulpenvelden voor de geest. Natuurlijk mogen ook de diepgroene polders met hun idyllische windmolens niet ontbreken. Je doorkruist ze met de fiets of te voet. En rust uit op de vele charmante picknickplaatsen onderweg. Zo kom je op adem in de middeleeuwse Munnikenpolder. Of strek je je picknickkleed uit in de bijna 400 jaar oude Boterhuispolder.

Bijzondere logeeradresjes

Wie wat langer blijft plakken, klopt aan bij de vele gastvrije ondernemers in de buurt. En die ontvangen je op een soms wel erg unieke locatie. Zo overnacht je in een comfortabele bungalow op het strand, slaap je in een statig kasteel, rust je uit op een camping aan zee of zoek je het comfort van een luxueus hotel in de stad op.

Nederland op je bord

Hoe de Streek van Verrassingen smaakt? Dat ondervind je op de vele boerderijen in de regio. Zo proef je van echte Hollandse Kaas op het domein van Boerderij Nellestijn, in Wassenaar. Daar hoort natuurlijk een karaktervol glas wijn bij. Daarvoor klop je aan bij Château Deux Filles, in het landelijke Voorschoten. Hier ontvangt Dick Van Straalen je op zijn biologische wijngaard.