Unieke bezienswaardigheden in North Dakota

Vaak denkt men bij een bezoek aan de Verenigde Staten niet meteen aan de staat North Dakota, jammer vinden wij! Want naast het stadje Fargo en het prachtige Theodore Roosevelt National Park zijn er nog een tal van hidden gems die je kunt ontdekken. 

Een plek van vrede en vriendschap

Genesteld in het hart van de Turtle Mountains vind je de reden waarom North Dakota de bijnaam ‘The Peace Garden State’ heeft. Dit levende monument van bos en bloemen, werd op 14 juli 1932 opgericht als eerbetoon aan de vriendschap tussen de Verenigde Staten en Canada.

De International Peace Garden omvat 2.300 hectare aan prachtige natuur met twee meren, meerdere wandel- en autoroutes, een enorme bloementuin, watervallen en een verscheidenheid aan vogels en andere dieren. Ook vind je er het Interpretive Centre and Conservatory, een restaurant en een 911 Memorial Site.

Je moet er wel voor omrijden, want het park ligt op de grens van North Dakota en Canada. Neem je paspoort dus mee! Je kan er ook inkomen met je rijbewijs, maar dit proces duurt wat langer. Het is trouwens de enige plek waar je een foto kan maken met één been in de Verenigde Staten en één been in Canada. Toch wel leuk om te laten zien bij thuiskomst!

Na een bezoek aan het park kan je ervoor kiezen om te verblijven op een van de vele campings, van modern tot rustiek en van tenten tot RV-plekken. Mocht je gebruik maken van een camper ‘wegbrengspecial’ vanuit Oost-Canada naar West-Canada kun je vanuit hier prima een stukje onbekend Amerika meenemen. Langs Highway 5 vind je genoeg unieke bezienswaardigheden zoals Sky Dancer Casino en Tribal Heritage Centre, Icelandic State Park, Rendezvous Region Scenic Backway en het Pembina Gorge State Recreation Area.

Een geheime ondergrondse plek

Als je op de Interstate 94 van Fargo naar Bismarck rijdt is deze bijzondere plek zeker een uitstapje waard. Het Ronald Reagan Minuteman Missile State Historic Site vertelt het verhaal over de Koude Oorlog in de Verenigde staten en de rol die o.a. North Dakota daarin speelde. Eigenlijk zijn het twee sites, de Oscar-Zero Missile Alert Facility en de November-33 Launch Facility. Dit zijn overblijfselen van de 321st Missile Wing, een cluster van intercontinentale lanceerplaatsen voor ballistische raketten. Deze raketten waren (en zijn nog steeds!) verspreid over de grote vlaktes in het noorden van het land. Ronald Reagan Minuteman is het laatste lanceercontrolecentrum dat nog volledig intact is.

Ooit topgeheim en zwaar bewaakt, is het nu open voor bezoekers. En een bezoek om niet snel te vergeten. In de bovengrondse faciliteiten waan je je werkelijk in de jaren 80. Na een afdaling van 15 meter naar beneden, krijgen bezoekers een rondleiding door de ruimte waar de knoppen werden gedraaid om de raketten te lanceren. Uiteraard begeleid door Amerikaanse gidsen met uitzonderlijk veel kennis en passie. Ook vertellen zij over hoe de facilitaire managers, veiligheidstroepen, onderhoudsteams en koks die daar hun dagelijks leven leefden. Een explosiedeur van 13 ton openen? Probeer het hier.