Universe Science Park

Denemarken heeft altijd een nauwe band met de natuur gehad. Een band die van generatie op generatie wordt doorgegeven en waar technologische vooruitgang de basis vormt. In de regio Zuid-Jutland, in Nordborg op het eiland Als, ligt het Universe Science Park, een belevenispark waar plezier en de liefde voor natuur en wetenschap wordt omgezet in tastbare belevenissen voor jong en oud en waar iedere bezoeker al ontdekkend leert.

Een droom kwam uit toen Jørgen Mads Clausen, voorzitter van de raad van bestuur bij het Deense energiebedrijf Danfoss, samen met zijn vrouw Anette Clausen in het bijzijn van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary het Universe Science Park in 2005 opende. Het idee broeide al in de jaren 90 bij de toentertijd directeur van Danfoss om een park te creëren met als focus wetenschap en technologie. Een park waarin plezier, vindingrijkheid en ondernemersschap alle ruimte krijgen om te groeien.

“Het probleem van vandaag is dat mensen geen verbinding voelen met natuur en technologie, omdat ze vaak simpelweg niet kunnen zien hoe dingen werken”, zegt Jørgen Mads Clausen. “Dit was heel anders in mijn jeugd. Toen kon ik een wekker demonteren en deze kleine onruststoker van binnen onderzoeken, waardoor ik letterlijk kon zien hoe de klok werkte. Het was voor mij een aha ervaring en toen ik ontdekte hoe het mechaniek werkte, zei ik wauw. Dat kan ik mij goed herinneren. Maar wie kan tegenwoordig uitleggen hoe een discman werkt? Niet veel mensen, simpelweg omdat je het niet uit elkaar kunt halen. Doe je dat toch, dan gaat er van alles vanbinnen kapot.”

Blauwe Kubus

Het idee van een belevenispark kreeg vorm toen Clausen in 2000 de iconische Blue Cube kocht. Deze blauwe kubus van 20 m3 werd tijdens de EXPO-wereldtentoonstelling in Hannover door IJsland gepresenteerd als symbool van een smeltende ijsblok. Sinds 2005 vormt deze Blue Cube het hart van Universe Science Park en kunnen bezoekers binnenin natuurkrachten ervaren – van een gletsjer tot aan de bliksem. Langs de zijkanten van de 1,5 mm dikke blauwe zeildoeken lopen per uur 450.000 kopjes water, wat gelijk staat aan 60.000 liter water. Bezoekers kunnen, door hun hand op de binnenkant te leggen, voelen hoe al dat water langs de buitenkant naar beneden stroomt. Het meeste hiervan wordt gerecycled en weer naar de top van de Blue Cube gepompt.

Ingenieurs in spé

Clausen’s visie om ook voor toekomstige generaties een plek te bieden, waarin ontdekken en het illustreren van natuurlijke en technologische processen hand in hand gaan, heeft geleid tot een belevenispark met uiteenlopende activiteiten. Clausen: “Ik ben van mening dat jongeren veel aha momenten en wauw ervaringen moeten hebben, zo leer je het beste. We kennen allemaal dat gevoel van plotseling iets nieuws begrijpen, dat is een rode draad in ieders leven. Misschien wil iemand wel de wetenschap in gaan, maar wie die persoon dat gewoon nog niet. Door zo’n plek te bieden waar techniek wordt gïllustreerd, kunnen we toekomstige ingenieurs en wetenschappers aansporen om onze high-tech georienteerde samenleving vooruit te helpen.”

Van Virtual Reality tot vuurtje stoken

Bezoekers moeten aan de slag in het Universe Science Park. Er is een Segway parcours afgezet, wie geen hoogtevrees heeft kan de Sky Trail beklimmen, kinderen kunnen hun eigen digitale achtbaan ontwerpen en meteen via een Virtual Reality bril een ritje in maken, in het BubbleLab is een wereld vol zeepbellen te bewonderen en in de Fire Zone vallen de eigenaardige eigenschappen van vuur te onderzoeken. Time out nodig? Dan zijn er vele tuinen om een luchtje te scheppen. Nergens zijn bordjes met informatie aanwezig, iedereen moet dus zelf aan de slag gaan en stap voor stap ontdekken hoe iets werkt of tot stand is gekomen.