Vakantie tussen de Sloveense wijnranken

Slovenië staat niet alleen bekend om z’n diverse natuur. Ook de lokale wijnen kapen heel wat internationale prijzen weg. Tijdens het vroege najaar zijn de druiven oogstklaar en laten de wijngaarden zich van hun mooiste kant zien. Redenen genoeg dus voor een vakantie tussen de Sloveense wijnranken. 

De idyllische wijndomeinen lenen zich perfect voor een romantische wandeling. Heb je echter zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Neem dan deel aan een oogstmoment. Of sluit je dag af met een heerlijke proeverij. Tal van wijndomeinen presenteren zowel jonge creaties als iconische flessen. Klinkt hemels? Deze zes belevingen doen er nog een schepje bovenop en bewijzen waarom je echt op wijnvakantie naar Slovenië moet.

Wijn als thema voor een roadtrip door Slovenië

Slovenië telt 3 wijnregio’s en 14 wijndistricten. Rijg je die allemaal aaneen? Dan doorkruis je het ganse land van west naar oost. Een geweldig recept voor een smakelijke roadtrip! Start je tocht in Primorska, een regio tussen de Alpen en de kust. De wijnen onderscheiden zich met hun sterke, droge smaak en mediterraans karakter. Ga je graag off the beaten track? Reis dan door naar Posavje, de kleinste wijnregio van het land die bekend staat om z’n uitstekende schuim- en roséwijnen. Trek daarna naar Podravje, in het oosten van Slovenië. Hier groeien de wijnranken op zonnige, heuvelachtige terroirs. Wat fantastische aromatische witte wijnen oplevert.

Je ontdekt talloze wijntradities

Net als Frankrijk en Italië beschikt Slovenië over een eeuwenoude wijncultuur. Heel wat lokale wijnbouwers koesteren dan ook een immense passie voor hun vak. Dat merk je vooral vanaf de late zomer tot en met het vroege najaar. Want wanneer de druiven klaar zijn voor de oogst, trekken de telers het veld op. Samen met hun vrienden en familieleden plukken ze de vruchten. Ondertussen delen ze grappige verhalen en zingen ze vrolijke liedjes. Talrijke steden en wijndomeinen organiseren tijdens deze periode een oogstfestival. Onder andere in Maribor, Lendava, Vipava en Brda kom je alles te weten over de Sloveense wijntradities en help je een handje mee tijdens de oogst.

Je proeft van verrukkelijke oranje wijnen

Wit, rood en rosé: dat zijn de drie wijnkleuren die we zowat allemaal kennen. Al bestaan er daarnaast nog heel wat andere varianten. Zo nip je in Slovenië van een excellent glas oranje wijn. Die wijnkleur is aan een flinke opmars bezig. Toch is hij helemaal niet nieuw. De techniek, waarbij de witte wijndruiven gefermenteerd worden met hun schil, was ooit immens populair. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen oranje wijnen van het toneel. Onterecht, want ze horen thuis op elke hoogwaardige wijnkaart. Dat vindt ook auteur Simon J. Woolf. Hij schreef een boek over oranje wijnen, ‘Amber Revolution’. Daarin noemde hij Slovenië de bakermat van de oranje wijn. 

De wijnranken schotelen je romantische fiets- en wandelroutes voor

Elke herfst nemen de wijnranken schitterende kleuren aan. Gele, rode, bruine en zelfs koperkleurige bladeren geven het glooiende landschap een sprookjesachtige look. Daarmee maken ze van Slovenië een dromerig, romantisch wandel- en fietsparadijs. In Lendava stel je je route vanop grote hoogte samen. Vanop de 53 meter hoge Vinarium-toren geniet je van een waanzinnig panorama over de wijnvelden. Zelfs Hongarije, Kroatië en Oostenrijk verschijnen aan de horizon. In Brda volg je dan weer een heuse wijnsafari. Onder begeleiding van een professionele gids flaneer je over dunne paadjes die tussen de ranken kronkelen. Sta je liever op de trappers? De wijnroutes Upper Slovenske Gorice en Podpohorje voeren je door de meest adembenemende domeinen.

Slovenië huisvest ’s werelds oudste wijnrank

De oudste wijnrank ter wereld? Die heeft meer dan 450 levensjaren op z’n teller staan. Hij maakte best turbulente tijden mee en overleefde zelfs branden en bombardementen. De plant prijkt dan ook in het ‘Guinness Book of Records’. Ga je graag op de foto met deze vedette? Breng dan een bezoek aan ‘The Old Vine House’, in het centrum van de stad Maribor. Daar bewonder je de plant in levende lijve en kom je alles te weten over zijn rijke geschiedenis. De wijnrank zorgt elk jaar nog voor vruchten. En hij heeft talloze nakomelingen die heerlijke wijnen voortbrengen. Die degusteer je in de shop.

Elk weekend zetten wijncottages hun deuren wagenwijd open

Dol op een kroegentocht? In Slovenië vervang je het bier door overheerlijke, lokale wijn. Elk weekend nodigen verschillende wijndomeinen je uit in hun pittoreske ‘vineyard cottages’. Je spot deze gezellige degustatiehuisjes vooral in Dolenjska. Daar nestelen ze zich tussen de wijnranken. In hun cottages verwelkomen de gastvrije wijnbouwers je met hun allerbeste creaties. Ze vertellen je enthousiast over hun druivenrassen en wijnbouwmethoden … én laten je proeven naar hartenlust. Sommige cottages beschikken zelfs over een gastenkamer. Daar overnacht je met uitzicht op de druiven.