Vallée du Loir, een goedbewaard geheim

Veertig kilometer ten noorden van de beroemde Loirevallei vind je de Vallée du Loir, ver weg van de platgetreden paden en het massatoerisme. De ideale bestemming om met je ‘bubbel’ naartoe te reizen voor een ontspannen vakantie. Je vindt er adembenemende landschappen, prachtige kastelen, eindeloze wijngaarden en heerlijke streekgerechten. Wij sommen graag zes hoogtepunten op van deze onbekende Franse regio.

De kastelen van de Vallée du Loir

Maar liefst 140 kastelen en landhuizen, vaak nog bewoond, kan je bezoeken in deze regio. Zoals het schitterende kasteel van Le Lude waarbij de Belgische gravin-eigenares je meeneemt door vier eeuwen Franse architectuur. Al even stijlvol zijn het kasteel van Baugé of dat van Bazouges, beide in witte natuursteen opgetrokken. De eigenaars zelf leiden je graag rond.

De AOC-wijnen Jasnières en Coteaux de Loir

In de Vallée du Loir gaat een nieuwe “wijnwereld” voor je open met talrijke kleine, kwaliteitsvolle wijngaarden. Bezoek de wijnkelders met het label ‘Caves Touristiques’, reserveer een picknick mand met lokale producten en maak een e-bike tocht doorheen de wijngaarden. De witte wijn van Jasnières wordt uitsluitend in deze regio geproduceerd, dus u zult naar de Vallée du Loir moeten gaan om deze unieke wijn te proeven.

Het mythische Hôtel de France van de 24 uur van Le Mans

In La Chartre-sur-le-Loir vind je Hôtel de France, een landelijk hotel dat een Britse sfeer uitademt. Heel wat beroemdheden kwamen er over de vloer zoals de Kennedy’s, Steve Mac Queen, verschillende Franse presidenten… Maar het was het ook het favoriete hotel van onze eigen Jacky Ickx, zijn foto pronkt nog aan de muren. Vroeger weerklonk over de 40 kilometer tussen Hôtel de France en Le Mans het lawaai van de raceauto’s. Tegenwoordig is Hôtel de France nog altijd een verplichte stop voor veel autorace fans. Op het pleintje voor de deur staan er gegarandeerd indrukwekkende oldtimers.

Zoo de La Flèche

Een van de mooiste dierenparken van Europa. Hier wonen 1.500 dieren waarvan sommige tot de meest zeldzame soorten op aarde behoren. De natuurlijke omgeving draagt bij tot het welzijn van de dieren en maakt van dit park een wondermooie plek. Als kers op de taart kan je er een ongewone nacht doorbrengen in de Safari Lodge. Hier slaap je in een originele chalet met zicht op een ijs- of grizzlybeer, of witte wolven!

Schitterende tuinen

Groene vingers? Dan kom je ook aan je trekken in de Vallée du Loir. De tuin van Fontaine Blineau is geïnspireerd op de Engelse tuinen en onderverdeeld in verschillende ruimtes met grappige namen (‘Qui s’y frotte s’y pique’…). De gesloten tuin van de Prieuré de Vauboin is dan weer in een totaal andere stijl aangelegd aan de voet van een heuvel. Met zijn eeuwenoude buxussen, klooster en labyrint hangt er een spirituele sfeer. In de tuin van het kasteel van Poncé, geklasseerd als ‘Jardin remarquable’, komt je als bezoeker terecht in een wereld vol symmetrie, eigen aan de Franse tuinen.

Het bos van Bercé

Het bos van Bercé, een van de mooiste bossen van Frankrijk, is geklasseerd als ‘Forêt d’Exception’. Het strekt zich uit over 5400 hectare. De eiken en naaldbomen groeien op een uitgestrekt plateau hoog boven de Vallée du Loir, tussen Tours en Le Mans. Dit overblijfsel van het reusachtige Gallische woud van de Carnutes staat bekend om zijn eiken van honderden jaren oud, beekjes, bronnen en mooie paden. Een ideale omgeving om te wandelen, paard te rijden of te mountainbiken.

Voor meer informatie: www.vallee-du-loir.com