Vallée du Loir pronkt met tuinen en kastelen

Ben je een liefhebber van de tuinen en kastelen van de Loire, maar minder van de toeristische drukte die deze streek teistert? Trek dan 40 km meer naar het noorden, naar de Vallée du Loir. In deze charmante streek heerst rust en kalmte. Met haar magische licht, adembenemende landschappen, overheerlijke streekgerechten, wijngaarden, maar vooral haar kastelen in witte natuursteen en schitterende tuinen is de Vallée du Loir een absolute topbestemming.

Meer dan 140 kastelen

Ben je helemaal weg van oude gebouwen vol charme, dan zul je je hartje kunnen ophalen in de Vallée du Loir met haar kastelen, jachthuizen en middeleeuwse burchten. Meer dan 140 in totaal! De kastelen van de Vallée du Loir zijn geen musea die stof liggen te vergaren, want de meeste zijn nog altijd bewoond. Het zijn dus vaak de eigenaars die je zullen rondleiden en hun verhaal, passies en dagelijkse leven met je zullen delen in deze trotse getuigen van het verleden.

De door en door groene Vallée du Loir biedt ook een overvloed aan unieke tuinen, waar je in alle rust kunt wandelen. Middeleeuwse of Franse tuinen, Engelse of Italiaanse tuinen. Of, iets specialer, een tuin vol graangewassen of een tuin die helemaal in het teken staat van bloemen!

Een kasteel in de stijl van La Loire in Le Loir

Aan de poorten van Anjou ligt het Kasteel van Le Lude, dat helemaal niet onder hoeft te doen voor de beroemde domeinen die wat meer in het zuiden liggen.

Dit kasteel, in de typische en originele witte tufkrijtsteen zoals in de Loire, is een getuige van vier eeuwen Franse architectuur. Deze aanvankelijke feodale vesting ziet er vandaag uit als een fraai buitenverblijf in Italiaanse stijl, omringd door een opvallend mooie tuin. In de indrukwekkende kasteelkeuken, waar de koperen kookpotten naast gedroogde kruiden hangen, worden regelmatig kookdemonstraties georganiseerd met fruit en groente uit de tuin. De jam van het kasteel is heel lekker! De Belgische kasteelvrouw, gravin Barbara de Nicolay, haalde haar inspiratie bij haar moeder, gravin d’Ursel van het kasteel van Heks in de Limburgse gemeente Heers. Het eerste weekend van juni organiseert de gemeente Le Lude het ‘Feest van de tuiniers’. Op het terras van het kasteel met zicht op Le Loir vinden plantenvoorstellingen, workshops en conferenties plaats.

Poncé en Hodebert

Het Château de Poncé in zuivere renaissancestijl lijkt op het Château d’Azay-le-Rideau, een van de beroemdste kastelen van La Loire. De beeldhouwwerken, gestileerde planten, mythologische schilderijen en wapenschilden trekken meteen je aandacht. De tuin is omgeven door een monumentale stenen muur die dateert van 1830. De duiventil is 300 jaar oud en de hele site is een geklasseerd historisch monument. Van mei tot september worden rond het Château de Poncé tentoonstellingen georganiseerd, met werken van Guy de Malherbe, de eigenaar van dit kasteel, die ook een kunstgalerij in Brussel bezit.

Het Château d’Hodebert uit de 17e en 18e eeuw is in 2009 geklasseerd als historisch monument, terwijl het park dat al meer dan 70 jaar is. De familie de la Bouillerie heeft het domein in 2004 gekocht en het paviljoen aan de ingang en de paardenstallen verbouwd tot schitterende gastenkamers. Je leeft er even als een echte kasteelheer of -vrouw!