Van de Dolomieten naar het Gardameer met de fiets

Trentino heeft kilometers aan fietspaden, dus is een perfecte bestemming voor verschillende fietsavonturen; van relaxt e-biken tot sportief wielrennen en mountainbiken! Voor de komende zomer zijn er weer veel nieuwe ontwikkelingen te melden. De belangrijkste daarvan is de nieuwe 110 kilometer lange fietsroute ‘DoGa’ van de Dolomieten naar Garda, die de prachtige natuurlijke omgeving van de bergvalleien dichter bij de gecultiveerde landschappen van de Adige-vallei brengt.

DoGa – de Alpenfietsroute van de Dolomieten naar Garda

DoGa is de afkorting voor Dolomieten – Garda, het begin- en eindpunt van deze nieuwe fietsroute die begint in Malè in Val di Sole en na 110 km Riva del Garda bereikt. Je start met uitzicht op de rotsachtige Brenta Dolomieten en fietst over secundaire wegen en weinig bereisde boswegen in het westelijke deel van Trentino door vier alpiene valleien en over drie bergpassen richting de olijfgaarden die het Mediterraanse bekken van het Gardameer omringen. 51 km zijn geasfalteerde secundaire wegen, 25 km fiets je over fietspaden, 14 km over hoofdwegen en 20 km over bospaden en onverharde wegen. Deze route is zo ontworpen dat elke fietser deze kan volgen en zijn eigen tempo kan kiezen. Een gravel- of trekkingfiets wordt aanbevolen.

Langs de route van waterwegen

Van de natuurlijke landschappen en levendige dorpen, steile hellingen van de Dolomieten en glooiende heuvelachtige landschappen: de hele DoGa-route kun je genieten van de onvergetelijk schoonheid van Trentino. Water is een constant thema in het eerste deel, in Val di Sole en richting Val Rendena, door het grondgebied van het natuurpark Adamello-Brenta. De route volgt de loop van de Sarca-rivier en verbindt de bergvalleien met het landelijke landschap van Bleggio en Lomaso rond Comano Terme. In het laatste stuk fiets je door glooiende heuvelachtige landschappen bezaaid met olijfbomen: de route gaat langs het Tennomeer met zijn turquoise wateren en zijn karakteristieke dorp Canale di Tenno, en daalt vervolgens af naar de oevers van het Gardameer.

Alles voor het plezier op twee wielen

In het westelijke deel van Trentino heeft fietsen een lange traditie en zijn er het hele jaar door vele diensten beschikbaar. Langs de fietsroute Dolomiti-Garda zijn er verhuurcentra, fietswerkplaatsen, fietsenwinkels, fietskaarten, evenals een goed ontwikkeld lokaal transportsysteem voor fietsen, aangepast aan de behoeften van de fietser.

100% duurzaam

Bij het ontwerp van het fietspad Dolomieten-Garda werd veel belang gehecht aan de mogelijkheid om de reis duurzaam te maken. Het startpunt, Malé, kan namelijk worden bereikt via de spoorverbinding Trento-Malé-Mezzana, die ook door Mezzocorona loopt. DoGa is een fietsproject met meerdere gebieden waarbij de APT’s van Val di Sole, Madonna di Campiglio Pinzolo Val Rendena en APT Garda Trentino zijn betrokken, in samenwerking met het gespecialiseerde bureau Helios.