Van fietsen door een museum tot fietsen in het spoor van Van Gogh

Voor fiets- en wandelliefhebbers zit Noord-Brabant vol verrassingen. Fietsen door een museum of lopen door het water terwijl je voeten droog blijven? Het kan allemaal op een kleine twee uurtjes rijden van Brussel. Ook voor een culinaire ontdekkingstocht heeft de gastvrije regio in het zuiden van Nederland genoeg te bieden. Dankzij de nieuwe ‘Zilt, Zoet, Zalig’-routes combineer je fietsen en wandelen met tal van smakelijke locaties. Om je op weg te helpen zet VisitBrabant de leukste nieuwe belevingen op een rij.

Primeur: fietsen door een museum

Vanaf de zomer van 2019 kun je in Oorlogsmuseum Overloon al fietsend een wereldwijde primeur beleven, want in het museum ligt de eerste fietsbrug die letterlijk dwars door het museum loopt. De fietsbrug heeft een lengte van 90 meter en een hoogte van ruim 3 meter. Het fietspad is onderdeel van de Liberation Route die je in Brabant meeneemt langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen, monumenten en musea die samen de impact van de Tweede Wereldoorlog op Brabant zichtbaar maken. Wil je meer ontdekken over de oorlogsgeschiedenis in Noord-Brabant? Met de living history-app van Brabant Remembers beleef je persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op allerlei locaties, zoals Nationaal Monument Kamp Vught en Museum De Bevrijdende Vleugels.

Zilt, Zoet, Zalig: een culinaire ontdekkingstocht

Ga op culinaire ontdekkingstocht in de meest gastvrije provincie van Nederland en ontdek 10 bijzondere verhalen over de West-Brabantse eetcultuur. Proef de trots van de regio, de triple A:de ziltige asperges, de zoete aardbeien en de zalige ansjovis. Of geniet van lokale wijnen en bieren op vele smakelijke locaties en ervaar hoe in Dutch Cuisine sterrenrestaurant De Zwaan in Etten-Leur groenten de hoofdrol spelen.

Van Gogh achterna: nieuwe fietsroutes

In Noord-Brabant vind je nu al 5 routes met meer dan 335 kilometer aan fietsplezier waarbij verschillende aspecten uit het leven van grootmeester Vincent Van Gogh in de kijker worden gezet. In Brabant werd hij geboren, groeide hij op,zette hij zijn schetsen op papier en maakte hij zijn eerste meesterwerk ‘de Aardappeleters’. Fiets langs zijn geboortehuis in Zundert, de Van Gogh kerk in Etten-Leur waar zijn vader 7 jaar lang predikte of over Het Van Gogh Roosegaarde fietspad nabij Van Gogh Village Nuenen. Vanaf het najaar komen er nog eens 5 nieuweVan Gogh-routes bij, goed voor 100 kilometer extra fietsplezier.

Je eigen fiets- of wandelroute samenstellen

Noord-Brabant heeft tal van themaroutes die fietsers uitnodigen om af en toe ook eens af te stappen. Wil je toch het liefst je eigen fiets- of wandelroute uitstippelen? Dat kan met de routeplanner op Routesinbrabant.com via het officiële knooppuntensysteem: een netwerk van goed onderhouden en duidelijk bewegwijzerde routes door heel Noord-Brabant. Ieder knooppunt heeft een eigen nummer. Het netwerk houdt bovendien niet op bij de provinciegrenzen. Ook de aangrenzende provincies Zeeland, Limburg en een deel van Vlaanderen zijn aangesloten.

Meer inspiratie voor een weekendje weg of dagje uit in Noord-Brabant vind je op visitbrabant.com.