#vanlife: campers in de lift

Roadtrippen: we namen het de afgelopen seizoenen al vaak in de mond als opkomende reistrend. We wisten anno 2019 ook dat het zogeheten ‘camping life’ in de lift zat. De flexibele reisoplossing van Camptoo waar het draait om het (ver)huren van campers en caravans, deed menig reizigerhart sneller kloppen en vooral genieten van een broodnodige vakantie.

Cijfers liegen niet. In 2019 kon Camptoo nog rekenen op 2786 boekingen, in de zomer van 2020 steeg dit aantal naar 3891. Kortom 40 % meer boekingen dan vorig jaar! Dit jaar in de maanden mei tot en met augustus werd er ook 46% meer gezocht naar ‘mobilhome huren’ en ‘camper huren’ dan in dezelfde maanden vorig jaar. Waar Camptoo nog een dip zag in de maanden maart en april, kende de periode daarna een enorme piek!

Dichtbij

Waar in 2019 nog zeker ⅓ van de boekingen naar verre bestemmingen ging als Scandinavië, Kroatie, Italië en Zuid-Frankrijk, waren er nu in verhouding een stuk meer boekingen (90% van de boekingen) met als bestemming België, Nederland, Duitsland en Noord-Frankrijk. België en de buurlanden bleken dus enorm in trek te zijn.

De samenstelling van het aantal personen was dan weer vergelijkbaar met vorig jaar. Duo’s namen het voortouw met 46 %, gevolgd door groepjes van vier met 25 % en op de derde plaats een samenstelling van drie personen. We kunnen hier alleen maar uit concluderen dat een camper huren een ‘klein comité’ onderneming is.

Er (even) tussenuit

In Nederland bleek de tendens te neigen naar eerder kortere boekingen, maar in België waren aanvragen van 1 à 2 weken vooral populair en waren er minder boekingen van een (lang) weekend. Camptoo tekende ook gemiddeld 10 % langere boekingen in vergelijking met vorig jaar. Waar een campervakantie vorig jaar misschien nog gezien werd als een ‘leuk’ tussendoortje was het voor velen wel misschien de enige vorm van vakantie die nog mogelijk was. De Belg heeft in ieder geval zijn best gedaan om er op uit te trekken.