Vanlife in de Vendée

Vooral de vrijheid, het avontuur en het tikkeltje comfort doen ons kiezen voor een hotelkamer op vier wielen. De verhuur van campers en vans zit dan ook al maanden in de lift, en de verkoop steeg in ons land met 20 procent. Samen met Scandinavië telt Vlaanderen zelfs het grootste aantal campers per aantal inwoners. Waar vijftigplussers vooral de voorkeur geven aan de mobilhome, bouwen twintigers en dertigers liever hun busje om tot comfortabele slaapkamer, een “van”. Op Instagram telt de hashtag #vanlifebelgium al meer dan 2.800 berichten van Belgen die op reis gaan met hun van. In de Franse Vendée zien ze ook een toename van deze vrijheidzoekers.

Vendée topbestemming voor vans en campers

Naar de perfecte camperbestemming is het niet ver zoeken. Aan de Franse kust trakteert de uitgestrekte Vendée je op een prachtig staaltje natuur. Landinwaarts ontdek je betoverende moerassen terwijl je aan zee geniet van een kilometerslange kustlijn en enkele sprookjesachtige eilanden.

In de geweldige restaurants smul je van verse zeevruchten en een heerlijke Franse cuisine. En of dat nog niet genoeg is, doet de Vendée je aangename temperaturen cadeau. Vooral in september en oktober beleef je er een fantastische indian summer. Ideaal dus om door het landschap te cruisen.

Let wel op waar je overnacht. Wildkamperen is in Frankrijk namelijk verboden. Daarom vind je hieronder enkele fantastische adressen waar je terecht kan:

Aire de camping-cars les Amourettes voert je naar de kust. Je verblijft er vlakbij de adembenemende landtong la Pointe d’Arçay en het observatorium la Rade d’Amour. Wie houdt van een fietstochtje hopt over en weer naar de badplaats la Faute-sur-Mer of volgt de langeafstandsroute Vélodyssée.

Aire de camping-cars de la Plage de Riez verschuilt zich tussen de glooiende duinen van Saint-Hilaire-de-Riez. Op wandelafstand liggen enkele van de mooiste stranden van de Vendée. En dankzij de vele attractieparken en watersportactiviteiten in de buurt beleven ook de kinderen een topvakantie.

Aire de camping-cars le Puy Babin is de ideale plek voor wie houdt van rust en stilte. Op dit kleinschalige domein vlei je jezelf neer aan het buitenzwembad, dat bij slecht weer overdekt kan worden. Iets verderop werp je een hengel uit in de visvijver of maak je kennis met de dieren van het domein.

Aire de camping-cars les Dunes schotelt je één van de meest unieke landschappen van Frankrijk voor. Via het strand Plage du Veillon baant de Atlantische Oceaan zich een weg naar het binnenland. Eb en vloed spelen er met het decor en creëren schitterende moerassen waar je uren op ontdekkingstocht gaat.

In Aire de camping-cars de la Rabelette sta je op met een glimlach op je gezicht. Want zodra je naar buiten kijkt, bewonder je een gigantisch meer. Je ontbijt er aan het water. En dat op een steenworp van de stranden van het schilderachtige havenstad Saint-Gilles-Croix-de-Vie.

Aire de stationnement les Crains au bord du Lac gunt je dan weer een fenomenaal uitzicht op het wondermooie lac du Moulin Papon. De wandeltocht rond het meer is zo’n 10 kilometer lang. Wie het aandurft, waagt zich met een kano aan een avontuurlijke oversteek.

Camping au Pré de l’Étang legt ook de allerkleinste bezoekers in de watten. In het gezellige dierenpark maken zij kennis met vriendelijke geitjes en een bonte verzameling kippen. Op warme dagen koelt het hele gezin af aan de vijver, of aan de stranden van Olonne-sur-Mer en les Sables-d’Olonne.