Vars, het skigebied met een ziel en veel zon

Op vakantie naar de zuiderse Alpen in Frankrijk, naar een gebied met enkele gezellige bergdorpjes die nog een ziel hebben… wie zou dat niet willen? Combineer dat met skipret – ook voor beginners – en sneeuwpret voor wie niet op de latten staat, lekker eten, zon en vriendelijke bewoners. Eén adres: VARS.

Beginnende skiërs, welkom

Je leert nog maar net op de latten staan of het is alweer zo lang geleden… dan wil je natuurlijk in alle rust skiën. De ideale periode hiervoor zijn ‘de witte weken’ of de weken buiten de schoolvakanties. De pistes zijn letterlijk ‘wit’ doordat ze bijna leeg zijn en je hoeft ook niet bang te zijn dat je per ongeluk een kind onderuithaalt, stel je voor…

Maar liefst 6 blauwe pistes hebben een speciaal tarief voor skiën in een beperkt gebied zodat je gezellig en relax kunt oefenen. Ben je na die eerste dag helemaal stijf en stram, dan kun je zelfs kiezen voor een skipas van 3 uurtjes. In totaal zijn er 18 groene en 49 blauwe pistes.

Gevorderde skiërs, laat je gaan

Ben je de groene en blauwe pistes al lang ontgroeid, dan zijn er 38 rode en 10 zwarte pistes, 6 ‘freestyle’ sneeuwparken en een snelle piste voor speedski vanaf 6 jaar. Over 1 kilometer is het hoogteverschil 450 meter en de afdaling wordt gechronometreerd. Het is hier dat de beste skiërs ter wereld de hoogste snelheden halen, met een wereldrecord van 254,958 kilometer per uur. Niet voor watjes!

Niet op de latten, keuze genoeg

Laat je al dat skigeweld liever aan je voorbijgaan, dan heb je in Vars nog heel wat andere sneeuwactiviteiten. Nieuw is de ‘Luge du Caribou’, een afdaling met een slee op rails. Kinderen vanaf 5 jaar mogen mee. Uiteraard kan gewoon sleeën in de sneeuw ook of sleeën in een band die door een paard wordt voortgetrokken. Vanaf 12 jaar mag je ook mee met de sledehonden. Verder kun je nog aan skischaatsen doen of met de ‘fatbike’ door de sneeuw ploeteren. Dat kan ook mét elektrische hulp.

De ziel van Vars

Wat een vakantie in Vars zo speciaal maakt, is de gezelligheid en het authentieke dorpsgevoel. Met 582 inwoners, kleine restaurantjes, een geitenboerderij, knetterende open haarden en prachtige panorama’s voelt iedereen zich hier goed. Een speciale tip is het restaurant ‘Vars Coquillages’. Twee vrienden werken samen: de ene als kok in het dorp, de andere als visser uit Marseille. Op 1850 meter hoogte kun je hier dus genieten als een foodie. De Middellandse Zee ligt hooguit 200 kilometer verder wat een volgende tip oplevert: combineer een skivakantie met een strandvakantie. Met Pasen misschien?

Voor meer informatie, surf naar www.vars.com