Venetïe: Meer dan San Marco en Rialto

Vanaf het moment dat je van het station in Venetië de brug oversteekt zal je geen enkele auto of bus meer zien. Vanaf nu gaat alles over water. Van openbaar vervoer en taxi tot zelfs de politie en het ophalen van afval. De lege gondels lachen je toe wachtend op nieuwe toeristen. Wat we met zekerheid kunnen zeggen: Venetië is meer dan alleen San Marco en Rialto.

Fondaco dei Tedeschi en Punta della Dogana          

Burano, Murano, Lido, … Dat laten we opzettelijk links liggen. We beperken ons echt tot Venetië Venetië, want hier is al meer dan genoeg te zien. Al is het maar een zoveelste brugje, bootje of trapje. Alles lijkt wel uniek en is perfect doenbaar te voet. Op zoek naar een leuke plaats waar je een uitzicht hebt op de stad? Twee tips: Fondaco dei Tedeschi en Punta della Dogana. Beiden zijn trouwens volledig gratis toegankelijk. Fondaco dei Tedeschi ligt vlak aan de Rialtobrug. Op het dakterras heb je een prachtig 360 graden zicht op de stad. Zelfs de Dolomieten zijn goed zichtbaar. Vergeet wel niet vooraf te reserveren want het kan hier druk worden. Voor Punta della Dogana moet je wel even wandelen of je neemt gewoon de vaporetto. Het zicht op het San Marco plein, Dogenpaleis, klokkentoren Campanile en de kerk San Giorgio Maggiore is subliem. En als je daar toch bent kan je evengoed  binnenspringen in de Basiliek van Santa Maria della Salute.
IMG_20190122_112314
Overstroming als toeristische attractie

Meestal kan je in Venetië over de koppen lopen, maar in de winter is dit niet het geval. Meer nog: soms heb je wel de luxe om je helemaal alleen in een kerk te bevinden. Kerken die een kort bezoekje waard zijn: Chiesa di San Nicola da Tolentino, Chiesa di Santa Maria del Rosario, Chiesa di Santo Stefano, Chiesa di San Maurizio, Chiesa di Santa Maria del Giglio, Chiesa di Sant Antonin, Chiesa di San Bartolomeo di Rialto, Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari en natuurlijk de Basilica di San Marco. Helemaal leuk wordt het als een deel van het plein voor San Marco onder water staat. Voor sommige is het een extra toeristische attractie geworden.
IMG_20190122_102446
Wat moet er verder nog op je planning staan: Brug der Zuchten, Peggy Guggenheim collectie, Scala del Bovolo en de Rialtobrug met zijn markt.
IMG_20190122_103744
Hotel Palazzo Stern

Op zoek naar een betaalbaar hotel centraal gelegen? Misschien is Hotel Palazzo Stern dan wel een optie. Het viersterrenhotel is een echt typisch Venetiaans paleis en dat straalt het ook uit. Gelegen aan het Canal Grande tegenover het Palazzo Grassi kan je onmiddellijk de vaporetto nemen bij  Ca’ Rezzonico. Restaurants, bars en verschillende bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Het hotel beschikt over 24 kamers die allemaal werden ingekleed volgens de regels van de Venetiaanse kunst. ‘Places to be’ zijn het buitenterras met prachtige vergezichten op Canal Grande en het dakterras met jacuzzi.
https://t-ec.bstatic.com/images/hotel/max1024x768/139/139161393.jpg
Het Palazzo Stern kent een lange geschiedenis. Het Moorse Palazzo werd gebouwd in de 15e eeuw door de familie Malpaga. Oorspronkelijk telde het gebouw twee verdiepingen, maar in de 20e eeuw werden dat er vier. Daar zat de familie Stern, gespecialiseerd in beleggingen en kunst, voor iets tussen. Zij zorgden met kunstwerken, beeldhouwwerken, mozaïeken, … ervoor dat het paleis werd uitgebouwd tot wat het nu is.

Andere opties zijn Hotel Santa Chiara en Hotel Locanda Vivaldi.
http://www.palazzostern.it/sites/default/files/visual_hp/visual_reception_2.jpg
Aperol Spritz met cicchetti

Italiaanse gastronomie. Uiteraard een toppertje! Je kan kiezen voor hun specialiteiten zoals pizza of pasta, maar neem misschien een klein zijstraatje. Minstens even lekker, maar een stuk goedkoper. Ook vis is uiteraard een aanrader. Het water van de lagune zit nu eenmaal vol met vis en op de vismarkt aan Rialto kan je alle soorten verse vis vinden. Maar wat we nu eigenlijk echt aanraden zijn de cicchetti, een Venetiaanse specialiteit die lijkt op tapas. Een cicchetti is een snee stokbrood rijkelijk belegd met vlees, vis, kaas, … Voor de prijs moet je het niet laten, want je kan ze vinden voor  1 à 2€ en je leert ongetwijfeld nieuwe smaken kennen. Enkel opletten voor de zeemeeuwen, want die liggen op de loer. Wil je je helemaal als een Venetiaan voelen? Neem er dan nog een Aperol Spritz bij die je kan vinden voor 2 à 3€ en ga zitten op een trapje of brugje aan één van de vele kanalen. Onze aanraders: Bacareto de Lele en Arcicchetti Bakaro aan de Campo dei Tolentini, Al Merca en All’ Arco vlakbij Rialto of Osteria Al Squero.

IMG_20190122_124916