Verborgen parels van Türkiye

Cappadocië, Istanboel, Ankara … Türkiye telt heel wat beroemde steden en bezienswaardigheden. Maar wist je dat je er ook tientallen betoverende eilanden bezoekt? Türkiye grenst namelijk aan de Middellandse, Egeïsche én Zwarte Zee. En dan is er nog de Zee van Marmara, die volledig binnen de Turkse landsgrenzen ligt. Veel water dus, waar je naar verborgen schatten speurt. 

De Turkse eilanden verwennen je niet alleen met hun uitzonderlijke natuur. Je botst er op talrijke archeologische sites boven én onder water. En je flaneert er over goddelijke stranden en door charmante, gastvrije dorpen. Plan je een eilandvakantie in Türkiye? Hieronder gidsen we je naar de meest bijzondere exemplaren.

Middellandse Zee: parels boven en onder water

Turquoise zeewater, uitgestrekte stranden, zuiderse temperaturen … De troeven van de Middellandse Zee: die zijn ook steevast aanwezig op de Turkse eilanden. Al valt hier nog veel meer te beleven. Zo vaar je vanuit Kaş naar Kekova. Eenmaal aangekomen stap je in een kajak. Vlak voor de kustlijn van Kekova dobber je namelijk boven en tussen de ruïnes van een sprookjesachtige onderwaterstad. Ook het eiland Kızkalesi in Mersin schotelt je enkele indrukwekkende bouwwerken voor. Je bezoekt er het kasteel van Korykos, dat je terug naar de 12e eeuw katapulteert.

Zwarte Zee: archeologische schatten

Giresun eiland voert je dan weer naar de tijd van de Oude Grieken. Ter ere van de Amazones, een groep vrouwelijke strijders, werd hier een imposante, religieuze tempel gebouwd. De grote ronde steen die pal in het midden van de ruïnes ligt, zou heilzame krachten bezitten. Vaar zeker verder naar Kefken. Bovenop dit eiland pronken een oude vuurtoren, verschillende fortificaties en historische waterputten. Je hiket van de ene bezienswaardigheid naar de andere, dwars door een ruw, onaangeroerd landschap.

Egeïsche Zee: zonnen als Cleopatra

Waarmee de Turkse Egeïsche eilanden je welkom heten? Met hun rotsachtige kustlijnen, fantastische stranden, kleurrijke vissersbootjes, romantische olijfboomgaarden en zonovergoten terrasjes. Ideaal voor wie houdt van slow travel en dromerige strandvakanties. Volgens de legenden kregen de prachtige stranden van Sedir ooit zelfs de Egyptische koningin Cleopatra over de vloer. Ook Gökçeada verdient een plek op je bucketlist. Dit eiland mag zichzelf het grootste van Türkiye noemen. Het trakteert je bovendien op talloze idyllische baaien en gezellige historische Rûm dorpjes.

De Zee van Marmara: flaneren door kleurrijke lanen

De Zee van Marmara is wat je noemt een binnenzee. Ze ligt volledig binnen de Turkse grenzen. Daar vormt ze de figuurlijke brug tussen Klein-Azië en Europa. Hier combineer je een verblijf in Istanboel makkelijk met een uitstap naar de Prinseneilanden. De archipel telt negen eilanden. Een ferry maakt elke dag de oversteek van het vasteland naar Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada en Sedef. Typisch voor deze eilanden zijn hun statige lanen, waar je tussen rijen historische herenhuizen en villa’s paradeert. Die laten zich omringen door weelderige, bloemenrijke tuinen.

Oost-Türkiye: eilanden op grote hoogte

Niet alle Turkse eilanden baden in het zeewater. In het oosten van het land, op maar liefst 1.720 meter boven de zeespiegel, doemt het Vanmeer op. Het grootste meer van het land nestelt zich tussen kilometershoge bergen. Wie z’n blik over het wateroppervlak laat glijden, spot al snel enkele eilanden. Daarvan is Akdamar het bekendste. Je zeilt er in een half uur naartoe. De grootste eyecatcher hier? Dat is de Kerk van het Heilige Kruis. Deze Armeense kerk dateert uit de middeleeuwen en verbluft je met z’n knappe architectuur.