Verdwalen in Pornic

Frankrijk heeft verschillende leuke badplaatsen. Minder bekend, maar zeker even charmant is Pornic in de Loire-Atlantique. Op amper 700 kilometer van de Belgische grens vind je deze kustplaats met een rijke geschiedenis, heerlijke zeevruchten en mooie stranden. Redenen genoeg voor een korte vakantie.

Een leuke manier om Pornic te ontdekken is de Rando-Jeu. Haal een kaart bij het Office du Tourisme en verken de haven, steegjes, … op een originele en ludieke manier. Je hebt de keuze uit een parcours voor volwassenen (3,50 km in twee uur) of voor kinderen (2 km in anderhalf uur). Het wandelspel voor volwassenen loodst je via 22 vragen doorheen de badplaats. Voor kinderen zijn er 20 vragen voorzien. Hou je ogen wijd open, want voor je het weet ben je het antwoord al voorbij. Het is de perfecte manier om deze vakantieplek spelenderwijs te ontdekken. Verzamel uiteindelijk zoveel mogelijk punten.    

Eén van de trekpleisters van Pornic is het kasteel. Je kan er ook onmogelijk naast kijken. Dit symbolisch gebouw werd gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw en uiteindelijk in de 19e eeuw gerenoveerd en aangepast. Het kasteel is in private handen, maar het is toch mogelijk om verschillende binnenruimtes te bezoeken. Enkele gidsen in authentieke kledij zorgen voor een informatieve rondleiding. Vanuit de toren krijg je een adembenemend zicht op de haven van Pornic. Zowel bij laag water als bij hoog water blijft dit een indrukwekkend uitzichtpunt.       

Uiteraard moet de innerlijke mens ook worden versterkt. Een uitstekend adres is Marius. Dit gezellig restaurant is gevestigd in het oude casino van Pornic. Vanop het terras heb je een charmant zicht op de baai en het kasteel. Het interieur doet terugdenken aan de jaren dertig en art deco. Bij Marius kan je het hele jaar door terecht voor lokale gerechten met seizoensgebonden producten. Vanzelfsprekend staan zeevruchten en vis centraal. Interessant om te weten is dat Marius zeven dagen op zeven geopend is.

Een andere optie is Brasserie Océanic in La Bernerie-en-Retz op amper tien minuten van Pornic. Deze brasserie ligt vlakbij de mooie stranden van het Pays de Retz en is een ideale stop voor een drankje of een ijsje. De specialiteit zijn de huisgemaakte mosselen: les moules Océanic. Het recept is al meer dan twintig jaar een goed bewaard geheim. Brasserie Océanic is dagelijks geopend.

Overnachten kan op het Domaine de la Gressière vlakbij de Atlantische Oceaan in La Bernerie-en-Retz. In een bosrijk gebied van vier hectare zijn er 23 kamers verspreid over het kasteel en het bijgebouw. Alle kamers bieden zicht op de zee of het park. Er is ook een mooi buitenzwembad die afkoeling kan bieden tijdens warme zomerdagen. Het kasteel dateert uit de 11e eeuw en werd destijds uit hout gemaakt. In 1870 werd uiteindelijk het Château de la Gressière gebouwd op de ruïnes van het vroegere kasteel.