Vergezichten in de National en State Parks

Het New River Gorge National Park and Preserve, het nieuwste nationale park van Amerika, is al eeuwenlang het best bewaarde geheim van West Virginia. De locals komen hier graag vanwege de tal van buitenactiviteiten zoals hiking, rotsklimmen en wildwaterraften. Onze tips? Maak een wandeling over de Long Point Trail en sta tijdens de route oog-in-oog met de iconische New River Gorge Bridge, de een na langste boogbrug ter wereld. Voor een weids uitzicht over de canyon steek je de Endless Wall Trail over, genoemd naar de indrukwekkende rotskliffen langs de kloof.

De New River Gorge Bridge is absoluut een highlight tijdens je bezoek aan het nationale park, maar je kunt hier nog veel meer beleven. Op de New River Gorge-rivier kan je namelijk ook heel goed raften. Een goed startpunt hiervoor is bijvoorbeeld Fayette Station Bridge. Avontuur, plezier en spectaculaire vergezichten gegarandeerd! Is dit nog niet avontuurlijk genoeg? Boek dan de Bridge Walk tour. Tijdens deze excursie bekijk je vanuit een vogelperspectief de kloof vanaf de ‘catwalk’ onder de brug. Absoluut een geweldige ervaring voor jong en oud.

Naast het 63e nationale park van Amerika, is West Virginia ook de thuisbasis van maar liefst 1,5 miljoen hectare aan parken en natuur die je kunt ontdekken. Er zijn 35 parken, negen bossen en drie spoorlijnen die allemaal deel uitmaken van het staatsparksysteem, en elk gebied biedt je een unieke ervaring in de bergen van ‘Almost Heaven’. Rest alleen nog de vraag waar je gaat beginnen, want het is allemaal de moeite van het bezoeken waard.

De Amazone van Alabama

Alabama wordt door de biodiversiteit ook wel ‘America’s Amazon’ genoemd en dat is niet voor niets. In de staat vindt je zeldzame dieren en (natuur)taferelen waarvan je nooit had durven dromen dat ze bestonden… De 21 staatsparken in Alabama beslaan in totaal een gebied van 48.000 hectare. Van de stranden aan de golfkust tot de Appalachian Mountains. Je vindt het hier allemaal. Ook qua verblijf zijn de mogelijkheden oneindig, van eenvoudige groepsaccommodatie tot luxe golfresorts, er is hier voor een ieder wat wils.

Ben je een strandliefhebber? Verblijf dan in de Lodge, een Hilton-hotel. Op een van de meest pittoreske stranden ter wereld kom je heerlijk tot rust met een verfrissend drankje en een goed boek. Bovendien is het dé plek om verse zeevruchten te eten, terwijl je geniet van een prachtige zonsondergang.

Outdoor lovers zijn in Alabama ook in hun element door de uitgestrekte bossen, ongerepte rivieren, meren en torenhoge watervallen. Ontdek het gebied vanaf het water tijdens het raften, beklim uitdagende rotswanden of wandel of fiets door het prachtige, ruige en bergachtige terrein.

De ervaren hiker gaat naar The Pinhoti Trail, gelegen in het oosten van Alabama. Dit langeafstandspad (van 535 mijl lang) ligt in de zuidelijke Appalachian Mountains tussen Alabama en Georgia. Het zuidelijke eindpunt van het pad is bij Flagg Mountain in Alabama, in de buurt van Weogufka. Deze piek is maar liefst 300 meter hoog! Het pad loopt voor 170,7 mijl door Alabama en 166,4 mijl door Georgia, waardoor dit het langste wandelpad in beide staten is. Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan vooral een kijkje op de website van Alabama Travel.

Het grottenstelsel in Kentucky

2021 is het jaar van de ‘grotten en karst (de oplossing van kalksteen en water)’ en laat Kentucky nou de staat van de grotten zijn! Hier vind je fascinerende grotten en geologische wonderen, waaronder ’s werelds langste (voor zover bekend) grottenstelsel: Mammoth Cave National Park! Alhoewel dit park al lang geleden is ontdekt, vindt men nog steeds nieuwe gangen. Zo is afgelopen september aangekondigd dat Mammoth Cave zo’n 8 mijl aan zijn officiële lengte heeft toegevoegd, waardoor het totaal nu op 420 mijl komt.

Glooiende heuvels en diepe riviervalleien samen met een rijke diversiteit aan planten- en dierenleven, het is geen wonder dat het park de titel van UNESCO-werelderfgoed en internationaal biosfeerreservaat heeft verdiend. In de grotten vind je complexe labyrinten, enorme kamers, ondergrondse rivieren en paden boven de grond. Bovendien kun je de grotten het hele jaar door bezoeken. Er worden verschillende excursies aangeboden, variërend van eenvoudig tot uitdagend.

Wil je nog meer grotten ontdekken? Breng dan een bezoek aan Carter Caves State Resort Park in de buurt van Olive Hill. Dit is een topbestemming voor speleologie! Maar sla ook zeker Gap Cave in Cumberland Gap National Historic Park niet over tijdens je rondreis.

North Carolina, een must-visit voor hikers

North Carolina is een waar Walhalla voor hikers, je vindt hier een enorm scala aan verschillende soorten wandelterreinen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 1891 km. lange Mountains-to-Sea Trail, die meerdere staats- en nationale parken met elkaar verbindt. De route loopt van de hoogste top in het Great Smoky Mountains National Park tot aan de hoogste duin van de oostkust. We lichten een paar highlights in deze route graag toe:

Net buiten Bryson City vind je het Deep Creek-gebied van de Great Smoky Mountains. Hier kan je diverse wandelingen maken die je langs prachtige watervallen leiden. In minder dan 1 km. loop je bijvoorbeeld naar Juney Whank Falls en terug. Wil je iets meer uitdaging? Dan raden we je de 4 km. lange Three Waterfalls Loop of de 7 km. lange Deep Creek-Indian Creek aan. Één ding is zeker, onderweg geniet je overal van de prachtige natuur en schilderachtige uitzichten.

Halverwege de Mountains-to-Sea Trail zie je de grillige kliffen van de oude Sauratown Mountains in Hanging Rock State Park. Dwars door de bossen In het park slingert de 7,6 km. lange Moore’s Wall Loop Trail. Volg de weg langs de oever naar het meer en wandel vervolgens over de stenen trappen naar de oude vuurtoren voor een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Voordat je de Outer Banks bereikt, gaat de Mountains-to-Sea Trail door het land van Carolina Bays, waar je tal van fenomenale meren vindt. Een aanrader is hier een bezoek aan het Jones Lake State Park. De 6,5 km. lange Bay Trail loopt om het meer heen en en onderweg zie je cipressen, witbloemige leerhoutplanten en andere bijzondere planten en boomsoorten.