Verrassende avonturen in de Canadese provincie Québec

Een doorsneereis … die is niet aan jou besteed. Je houdt van verrassende bestemmingen én al even unieke activiteiten. Herkenbaar? Check dan in bij Air Transat en vlieg naar de Canadese provincie Québec. Want daar wachten je een heleboel once-in-a-lifetime-avonturen.

Walvissen spotten

Een echte walvis spotten: het is best een bucketlist-ding. Geen betere plaats ter wereld om die van je lijst af te kruisen dan Tadoussac, de walvishoofdstad van Canada. Hier komen maar liefst twaalf walvissoorten voor, waaronder de bultrug, dwergvinvis, gewone vinvis en de gigantische blauwe vinvis. De witte beloega leeft er zelfs het hele jaar door. Vanwaar dat succes? In Tadoussac mondt de warme, zoete Saguenay-rivier uit in koude, zoute de St. Lawrence-rivier. De plek waar het water zich mengt, is een ware broedhaard voor krill en kleine visjes. En die staan bovenaan het menu van heel wat walvissoorten. Boek je hier een walviscruise en je krijgt vast en zeker verschillende exemplaren te zien.

Wandel of zweef boven een waterval

Net buiten Vieux-Québec wandel je boven de waterval van Montmorency. Met z’n indrukwekkende 83 meter is hij zowat 30 meter hoger dan de beroemde Niagara-watervallen. Bezoekers moeten dus flink naar omhoog voor ze de waterval van bovenaf kunnen bewonderen. Gelukkig stap je aan de monding in een moderne kabellift die je in no time naar boven voert en je onderweg op een geweldig uitzicht trakteert. Via de panoramische wandelroute wandel je letterlijk boven de afgrond. Ook de razendsnelle zipline hangt over de waterval. Daarlangs zweef je maar liefst 300 meter door de lucht. Bezoek je de waterval tijdens de winter? Dan ziet dit natuurfenomeen er nog spectaculairder uit. Want een deel van het neerstortende water bevriest tijdens de val en vormt onderaan de waterval een gigantische ijskegel.

Ontmoet de native Americans

Voor de kolonisatie bewoonden de inheemse Amerikanen Canada. Zo leefden de Huron in de buurt van wat nu Québec City is. Hoewel ze er bijna allemaal verdwenen zijn, ontmoet je toch nog zo’n 1.300 Huron-afstammelingen in een beschermd reservaat in Wendake. Ze reconstrueerden er een authentiek dorp waar bezoekers alles te weten komen over dit eeuwenoude, Noord-Amerikaanse volk. Zo bezoek je enkele traditionele Huron-huizen, leer je er kleurrijke dromenvangers maken en onderga je een heilig zuiveringsritueel. Verken je het Huron-reservaat graag na zonsondergang? Baan je dan een weg langs Onhwa’ Lumina. Dit pad gidst je 1,2 kilometer door de magische bossen van de Huron. Dankzij verschillende lichtinstallaties komen de cultuur en de mythes van de inheemse Amerikanen helemaal tot leven.

Overnacht in een pourvoirie

Droom je ervan om helemaal één te worden met de ongerepte, Canadese natuur? Boek dan een overnachting in een pourvoirie. Deze karaktervolle chalets verschuilen zich tussen de dichte bossen, hoog in de bergen en aan de oevers van uitgestrekte meren. Je legt er je smartphone aan de kant en laat je betoveren door de stilte en de natuurpracht om je heen. Er valt trouwens een heleboel te beleven, want aan onvergetelijke outdooravonturen geen gebrek. Zo trek je eropuit met een kano of quad. Leer je vissen of jagen. En raas je door de sneeuw met een hondenslee of sneeuwscooter. Enkele locals leren je ook wat trappage is. Net als hun voorouders trekken ze de bossen in en maken ze zich onzichtbaar voor de wilde dieren om hen heen.

Praktisch: zo raak je in Oost-Canada

Zin gekregen om zelf op ontdekking te gaan? Met Air Transat, de sympathiekste Canadese luchtvaartmaatschappij, ben je er na 8 uur vliegen. Air Transat biedt 3 rechtstreekse vluchten per week vanuit Brussels Airport naar Montréal met doorverbindingen naar Québec, Toronto, Calgary en Vancouver. Met het Train+Air service vertrek je het ganse jaar door vanuit Brussel-Zuid of Lille-Europe met de TGV naar de luchthaven van Parijs CDG, voor een aansluiting naar een van de 5 Canadese bestemmingen aangeboden door Air Transat. Vanuit Amsterdam Schiphol kan je dan weer in de zomer rechtstreeks vliegen op Toronto of Montreal.