Verrassende vakanties binnen Europa

Reizen is terug, de wereld ligt open en we willen er meer op uit dan ooit. In 2023 staan er maar liefst 4,4 reizen op de bucketlist, vorig jaar was dat nog 3,8, blijkt uit recent onderzoek van Accor, gedaan onder 2000 volwassenen. Verrassend: één op de zes Europeanen houdt het ’t liefst dichtbij huis. Denk aan vakanties met de trein of elektrische auto in plaats van het vliegtuig. Deelnemers gaven bovendien aan dat ze nog genóeg willen ontdekken in Europa.

We geven ze geen ongelijk. Van bergen tot zeeën, van wijngebieden tot erfgoed, van kunst en cultuur tot culinaire lekkernijen: Europa heeft het allemaal. Daarom: een lijst met verrassende Europese bestemmingen voor op je reisbucketlist in 2023.

Bakoe, Azerbeidzjan – De stad van de Kaukasus-regio F1

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is de grootste stad aan de Kaspische Zee en van de Kaukasusregio. Het is een fabelachtige stad waar oude legendes en technologieën van de toekomst elkaar ontmoeten, waar prachtige wolkenkrabbers en oude moskeeën harmonieus samengaan in een uniek architecturaal geheel. Voorbeelden van moderne architectuur in Bakoe zijn het Heydar Aliyev Center, ontworpen door de beroemde architect Zaha Hadid, en de Flame Towers, drie wolkenkrabbers uitgerust met LED-schermen en de thuisbasis van het Fairmont hotel.

Bamberg, Duitsland

Wie denkt dat München slechts de hoofdstad van het bier is, heeft het mis! Bamberg in Opper-Franken, Beieren, is één van de mooiste middeleeuwse steden van het land en heeft een uitzonderlijke bier- en uitgaanscultuur. Op het hoogtepunt waren er meer dan 70 brouwerijen in de stad met net geen 78.000 inwoners. Vandaag zijn er nog 11. Het epicentrum van de stad is de Sandstraße midden in de pittoreske oude stad.

Bern, Zwitserland – 175 jaar Zwitsers parlement

De oude stad die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, wordt algemeen beschouwd als één van de groenste steden van Europa. De middeleeuwse stad ligt ten noorden van de Berner Alpen, omgeven door een prachtig natuurlandschap van rivieren, bergen en het natuurpark Gantrisch. Het Zwitserse parlement viert in 2023 in Bern de 175e verjaardag van de Zwitserse federale grondwet. Het hele jaar door zullen er festiviteiten plaatsvinden in de stad en kunnen bezoekers een kijkje nemen in de verschillende federale gebouwen. Het hoogtepunt van de festiviteiten is 12 september. Vergeet niet het herkenningspunt van de stad, de Berner Beren, te bezoeken en te proosten op de grondwet in de beroemde Kornhauskeller.

Bukhara, Oezbekistan – Museumstad van Monumenten

Bukhara, gelegen op een kruispunt van oude handelsroutes, is een van de oudste steden in Centraal-Azië, waarvan de geschiedenis nauw verweven was met de groei van de zijderoutes door dit gebied. De historische stad Bukhara is sinds haar stichting meer dan 2000 jaar geleden een knooppunt voor handelaren en reizigers geweest. Nu is het een museumstad met meer dan 140 architectonische monumenten uit de middeleeuwen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Boedapest, Hongarije – Atletiek en cultuur

Boedapest is de hoofdstad en grootste stad van Hongarije en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, culturele bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid. Gelegen aan de oevers van de Donau, is Boedapest de thuisbasis van een aantal iconische bezienswaardigheden, waaronder het Buda Kasteel, de Széchenyi Kettingbrug en het Szechenyi Thermaalbad. Veszprém, een van de 203 Europese culturele hoofdsteden, ligt op minder dan 2 uur rijden. Een van de oudste delen van Hongarije, de middeleeuwse straten komen uit op sierlijke fonteinen, oude mozaïeken langs de muren van theaters en kastelen op heuveltoppen geven een sprookjesachtig gevoel.