Vijf tips voor een koele vakantiewoning

Vorige week meette het AEMET – de Spaanse variant van het KMI – een recordtemperatuur van 47,3°C. Toch trekken we nog massaal met z’n allen naar Spanje. In 2016 verwelkomde Spanje nog een recordaantal van 75,6 miljoen1 buitenlandse toeristen. “Ik laat me ook niet tegenhouden door die temperaturen: als je je vakantiehuisje goed uitkiest, heb je van die warmte niet veel last”, stelt Marleen De Vijt, CEO van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.

1. Denk als een Spanjaard, niet als een Belg

“Onze typische Belgische reflex is om een zuidgerichte woning te zoeken, om de zon mee binnen te krijgen, of voor het eventuele terras. In Spanje kan het soms een beter idee zijn om op zoek te gaan naar een verblijf dat noordoostelijk gericht is. Eender welke Spanjaard weet dat je op een middag in juli niet op een zuidgericht terras wil zitten, daar smelt je gewoon”, tipt De Vijt.

2. Locatie, locatie, locatie

“De ligging van je vakantiehuisje is doorslaggevend als je geen te extreme temperaturen wil”, weet De Vijt. “De zee is hierbij de beste raadgever. Kuststeden zoals Marbella, Alicante en Benidorm zijn niet alleen populair vanwege hun stranden, het klimaat is er ook veel leefbaarder. Het is trouwens niet toevallig dat die recordtemperatuur in Cordoba werd gemeten, een stad gelegen in het binnenland. Aan de kust zijn de temperaturen al gemakkelijk 5°C koeler én je hebt er vaak een verfrissend windje.”

3. Isolatie: hou de warmte buiten

“Vraag altijd naar het energiepeil van de woning. De mate waarin je huisje geïsoleerd is, maakt een wereld van verschil. De normen in Spanje zijn vergelijkbaar met die in België. Het verschil is dat wij met cijfers werken – het E-peil – terwijl de Spanjaarden met het alfabet werken. ‘A’ is dan de beste categorie, gevolgd door B, C, enzovoort… Momenteel is categorie E het wettelijke minimum in Spanje. Het andere grote verschil is dat zij natuurlijk vooral isoleren om de warmte buiten te houden, terwijl wij het doen om ze binnen te houden”, legt De Vijt uit.

4. Airco is wettelijk verplicht, maar niet overal

Als vastgoedmakelaar in Spanje volgt De Vijt de wetgeving op de voet: “Sinds 1 januari 2017 is het in Andalusië wettelijk verplicht om airconditioning in je woning te voorzien als je het pand wil verhuren. Die wet geldt zowel voor alle bestaande als alle toekomstige woningen. Maar het is momenteel enkel in Andalusië van kracht. Dat is dan ook de meest zuidelijke en bijgevolg warmste regio. Als je dus iets gaat huren in een andere regio, dan moet je extra goed oppassen dat er zeker airconditioning is. Kijk daarenboven goed na of die wel in elke ruimte geïnstalleerd is en – bijvoorbeeld – niet alleen in de woonkamer.”

5. Een ventilator doet wonderen

“Een laatste tip die vanzelfsprekend klinkt, maar wat de mensen al te vaak over het hoofd zien: ventilatoren. Een ventilator kan de gevoelstemperatuur zo’n 5°C doen zakken, dus ga altijd op zoek naar een vakantiehuisje dat hiervan voorzien is. ‘s Middags een dutje doen onder een koele ventilator, er bestaat niets beter”, concludeert De Vijt.