Waarom we beter 10 dagen op vakantie zouden gaan…

Ruim een derde van de Belgen boekt een standaardvakantie van 8 dagen. Zonde, vindt de Belgische reisorganisatie Prijsvrij.be. Want voor hetzelfde geld – letterlijk dan – kan je vaak enkele dagen langer op vakantie. Dat is het gevolg van een nieuw virtueel boekingssysteem aan realtimeprijzen. De trend komt overgewaaid uit Nederland en wint nu ook in België aan populariteit.

Langer weg voor minder geld

Maar liefst 35% van de Belgen boekt bij een traditionele touroperator een standaardvakantie van 8 dagen en 7 nachten. Afgelopen zomer bleek echter dat voor 20% van de hotels een reisduur van 10 dagen gemiddeld goedkoper was dan een reisduur van 8 dagen. En daarbij geldt: hoe flexibeler je je opstelt – bijvoorbeeld door je vertrekdatum te vervroegen –, hoe groter je kans op een goedkoper verblijf.

Melvin Oomes, Manager New Markets bij Prijsvrij: “We hebben alle boekingen van 2017 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat in 1 op de 5 gevallen een 10-daagse reis gemiddeld goedkoper is dan een 8-daagse, en in 1 op de 3 gevallen is een 9-daagse reis voordeliger. Dat komt omdat het flexibel aanbieden van vluchten veel verschil maakt. Virtuele operators hebben dan ook een stapje voor op traditionele operators die vaak met vooraf samengestelde pakketreizen werken. Dat verklaart meteen ook het succes en de groeiende populariteit van online boeken aan realtimeprijzen.”

Maar er is nog een reden om van de traditionele reisduur van 8 dagen af te stappen… “Verschillende studies tonen aan dat je vanaf 8 dagen vakantie pas écht tot rust komt. We hebben die tijd nodig om alle stress van ons af te schudden. Als je dan langer kan reizen voor minder geld, dan is het dus helemaal win-win (lacht).”

Boeken aan realtimeprijzen

Na het succes in Nederland, introduceerde Prijsvrij deze zomer ook in Vlaanderen een online systeem om je reis te boeken aan realtimeprijzen. Reisspecialist Prijsvrij.be geeft automatisch een overzicht van de beste prijzen op dat moment, waardoor je gemakkelijk kan kiezen wat bij je aansluit.

Melvin Oomes: “Concreet vergelijken we online, van uur tot uur, alle reispakketten die op voorraad zijn bij onze touroperators en selecteren we automatisch de meest voordelige aanbiedingen. Zo ben je op het moment van de boeking altijd zeker van de beste prijs voor jouw keuze. Ook moet je zelf niet meer je reis samenstellen, maar kan je in enkele muisklikken de goedkoopste vlucht koppelen aan een interessant hotel en een voordelige transfer, zonder boekingskosten trouwens.”

Een systeem dat de Belgen ligt, getuige de recent verdrievoudigde groei van de Belgische boekers bij de virtuele touroperator. “In 2017 steeg onze omzet op Belgische klanten al met 80%. Met de lancering van www.prijsvrij.be deze zomer, kunnen we als reisorganisatie nog flexibeler inspelen op de Belgische wensen. En dat vertaalt zich duidelijk in de cijfers: we klommen op tot 226% groei vandaag.”