Wandelen en fietsen op La Palma

Wie een beetje kennis heeft van La Palma, weet dat het ’t meest groene Canarische Eiland is, en dat het bekend staat als het ideale wandeleiland. Wie meer kennis heeft van La Palma, weet dat het ook een paradijs is voor actieve en recreatieve fietsers. De grote verscheidenheid aan landschappen en natuurgebieden bieden voor beide doelgroepen de ideale setting.

Wandelwonderland

Van zwarte stranden en uitgestrekte zoutvlaktes tot vulkaankraters en laurierbossen. Het relatief kleine eiland La Palma kent een enorme landschapsdiversiteit en vijf klimaatzones waardoor het jaarlijks vele natuurliefhebbers trekt. Het massatoerisme heeft deze oase van rust nog niet bereikt en dat willen de bewoners en liefhebbers van het eiland graag zo houden. Ondanks de kleine oppervlakte – 42 x 24 kilometer – kent het eiland bijna 1.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. De korte en lange afstandswandelingen worden duidelijk aangegeven door middel van routepaaltjes en zijn terug te vinden op de website van het lokale toerismebureau en die van het wandelinstituut. Het is mogelijk routes te selecteren op duur, moeilijkheidsgraad en op basis van vertrek- en aankomstpunt.

Enkele wandelroutes:

  • De Vulkanenroute – 243 km – 8,5 uur (afstand en tijd gelden voor ‘one way’ route)
  • Cubo de la Galga – 11km – 3 uur
  • Caldera de Taburiente – 9 km – 3,45 uur

Fenomeen voor fietsers

Mountainbikers kunnen hun hart ophalen op La Palma. Het ene pad is uitdagender dan het ander, vanwege hoogteverschillen in het parcours. Het is daarom verstandig om vooraf goed de route te checken. De recreatieve fietser kan terecht op de vlakkere delen van het eiland: de routes langs de kust en de zuidkant van het eiland. Toch is fietsen op La Palma vanwege het bergachtige karakter niet voor iedereen even toegankelijk. Een e-bike biedt dan uitkomst. De meeste fietsers komen er vooral voor de spectaculaire klims en kuitenbijters. De bergrug die het eiland van noord naar zuid in tweeën verdeelt maakt het eiland namelijk tot een van de steilste en meest bergachtige eilanden ter wereld. De zwaarste en hoogste klim is die naar de Roque de los Muchachos, met 2.426 meter de letterlijke top van La Palma. De pijnboombossen en vulkanen vormen een spectaculair decor voor actieve fietstochten op La Palma. Er zijn losse fietsen te huur maar ook dagtours of een complete fietsweek te boeken.

Enkele fietsroutes (e-bike):

  • De Tabaksroute – 40 km
  • De Vulkanen- en wijngaardenroute – 30km

Enkele mountainbikeroutes:

  • Van El Pilar naar de vuurtoren van Fuencaliente – 33 km – ‘demanding’
  • Llano de la Mosca – 10.24 km – ‘mid-difficult’
  • La Hilera – 13,36 km – ‘easy’