Welkom in Tartu

De Estse stad Tartu is een stuk minder bekend dan grote zus Tallinn. Maar Tartu is de oudste stad van de Baltische staten én wordt gezien als de culturele hoofdstad van Estland. Het is dus geen verrassing dat deze universiteitsstad is uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa 2024. Er staan honderden evenementen gepland om bezoekers van alle leeftijden kennis te laten maken met deze Baltische parel.

De historische stad heeft zo’n 100.000 inwoners en ligt aan de oevers van de prachtige rivier de Emajõgi. De stad barst van de concertzalen, theaters, tentoonstellingen en hippe wijken met gezellige barretjes. In de gezellige, geplaveide straatjes van het historische centrum vind je eeuwenoude gebouwen. De Universiteit van Tartu werd opgericht in 1632 en is daarmee een van de oudste universiteiten van Noord-Europa. Nog steeds is het een populaire studentenstad. Het meest iconische symbool van de stad is dan ook een fontein met een standbeeld van kussende studenten, dat het gevoel van vrijheid van het studentenleven weerspiegelt.

Het thema van Tartu 2024 is ‘De kunst van het overleven’. De officiële opening van dit bijzondere jaar vindt plaats op 26 januari 2024. De voorstelling, “Alles wordt één” genaamd, vertelt met beelden, beweging en muziek het verhaal over de onderlinge verbondenheid van mensen, regio’s en tijdperken. De belangrijkste evenementen van Tartu 2024 in de rest van het jaar zijn onderverdeeld in vier programmalijnen: Tartu met de aarde, Tartu met de mensheid, Tartu met Europa en Tartu met het universum. Er staat folkloristische festivals en grootste feesten op het programma, maar ook bijzondere hikes met een gids en kanotochten bij volle maan. Kortom: 2024 is hét jaar om deze prachtige stad te ontdekken!