Wereldreis binnen handbereik

Voor een geweldige wereldreis hoef je niet de ganse aardbol te doorkruisen. In Nederland trakteert ‘de Streek van Verrassingen’ je op een wereldse trip. Na een groot uur rijden van de Nederlandse grens kom je aan in Leiden, de stad van ontdekkingen met enkele exotische bezienswaardigheden. Rij door de regio voor een kennismaking met Oosterse tempels, een kustlijn die op the Hamptons lijkt en een heuse kastelenroute.

De Loirestreek op z’n Hollands

De multiculturele trip begint met een heuse kastelenroute. Statige chateaus met klinkende namen als Oud-Wassenaar, Duivenvoorde en de Wittenburg laten je proeven van de voorbije eeuwen. Dankzij grote waterpartijen lijken pareltjes als Kasteel Oud Poelgeest wel weggelopen uit de Franse Loirestreek. In Kasteel Endegeest was de Franse filosoof Descartes zelfs ooit te gast. Alle kastelen zijn open voor het publiek, en je kan in sommige zelfs dineren en logeren.

Indische spiritualiteit

Na de idyllische Loire is het de beurt aan India. Daarvoor trekken we naar de duinen van Katwijk, waar de imposante Soefitempel tussen het zand verrijst. Dit vierkante bouwwerk draagt een sierlijke, gouden koepel en is ’s werelds enige tempel van het Universeel Soefisme. Deze religieuze, spirituele beweging staat open voor iedereen en draagt liefde, harmonie en schoonheid uit. Katwijk heeft een ruime keuze aan strandtenten en ruim 100 strandhuisjes om te overnachten naast de tempel.

Oosterse bloemenpracht

De Hortus Botanicus in Leiden voert ons nog dieper de oosterse wereld in. Op een oppervlakte van 4 hectare beschikt de oudste botanische tuin van Nederland over een uitzonderlijke tulpencollectie. Daarnaast ontdek je in de kassen en de kleurrijke perken wel 700 verschillende planten uit China en Japan. Die waren nog volstrekt onbekend toen ze hier voor het eerst werden ingevoerd. De Hortus is vanaf juni weer te bezoeken.

Uitrusten in The Hamptons

Heimwee naar de stranden van Long Island en The Hamptons? Deze paradijselijke kustlijn doet verdacht veel denken aan die van Katwijk. Hier ontsnap je aan het drukke stadsleven en kan je heerlijk ontspannen in een stijlvol strandhuisje. Ontwaken met zicht op zee, lunchen met je voeten in het zand of zalig zwemmen bij zonsondergang… nergens is het leven zo mooi.

Krijgers uit het zuiden

In het Leidse Museum Volkenkunde reis je vanaf 6 augustus naar Midden-Amerika. In een uitmuntende tentoonstelling maak je kennis met het gigantische rijk van de Azteken. Je aanschouwt er mythische wezens, woeste krijgers en fonkelende, gouden juwelen. De expo dompelt je onder in het dagelijkse leven van dit invloedrijke volk en vertelt je over de Azteekse nazaten die vandaag nog altijd in Mexico leven.

Tussen de farao’s

Behalve de Azteken drukten ook de Egyptenaren stevig hun stempel op de geschiedenis. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden herbergt een unieke collectie van wel 1.400 stukken. Je wandelt er tussen mummies, kleurrijke grafkisten, authentieke reliëfs en bronzen godenbeelden. Deze topstukken maken van deze verzameling één van de tien belangrijkste Egyptische collecties ter wereld.

Terugkeren via Wallonië

Voor deze wereldreis ons terug naar huis voert, rusten we even uit in Wallonië. In de Breestraat in Leiden houdt zich een bijzondere kapel schuil: het Waals kerkje. In de 17e eeuw werd het gebruikt als hulpkerk voor de snel groeiende Waalse gemeenschap in de stad. Daaraan dankt het bouwwerk z’n naam. Tot over enkele jaren werden er nog diensten in het Frans gehouden. Verder zijn er twee Waalse hofjes die ons herinneren aan deze tijd.