Wie kampeert, doet dat het liefst in stijl

De zomervakantie komt stilaan op kruissnelheid en heel wat Belgen zijn ondertussen richting buitenland getrokken. Voor onze ideale vakantie zijn we vooral op zoek naar rust (72,4%), avontuur (43%) en luxe (39,8%). Een kampeervakantie wordt door de meeste vakantiegangers (58,7%) als avontuurlijk beschouwd, al betekent dit echter niet dat Belgen fervente kampeerders zijn. Ongeveer een kwart van de Belgische vakantiegangers zou momenteel een kampeervakantie overwegen (23,7%), zo blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van 2dehands.be.[i] Opvallend: in vergelijking met vorig jaar noteert 2dehands.be, dubbel zoveel Belgen die op zoek zijn naar een caravan of mobilhome. Als we gaan kamperen doen we dit wel in stijl!

Zomervakantie: de Belg heeft hoge verwachtingen

Het onderzoek dat begin juli werd uitgevoerd, brengt de verwachtingen van de Belgische vakantiegangers in kaart. Die liggen hoog: bijna 9 op 10 Belgen verwachten minstens een echt bed (87,1%) en een eigen badkamer (88%) op hun vakantiebestemming. Ook een airco staat op het verlanglijstje bij meer dan 6 op de 10 vakantiegangers (62%). Koken hoort er voor de helft van de Belgen trouwens ook niet bij tijdens hun zomervakantie: de helft van de ondervraagden maakt steevast gebruik van de half- of volpensionmogelijkheden (50%) en een ontbijtservice is voor 6 op 10 een must (61%). Die ontbijtservice verwachten vrouwen (65%) trouwens veel meer dan mannen (55%).

Er is meer dan alleen de vrees om kwalitatieve voorzieningen te moeten ontberen tijdens een kampeervakantie. Belgische vakantiegangers zijn blijkbaar te zeer gesteld op hun privacy, en zien het helemaal niet zitten om gemeenschappelijke sanitair te delen.

Mobilhomes en caravans: comfort op wielen

De cijfers van 2dehands.be tonen aan dat Belgen vaker op zoek zijn naar een mobilhome of caravan en veel minder naar tenten en ander kampeermateriaal.

Petra Baeck, de woordvoerster van 2dehands.be, geeft toe dat Belgen atypische kampeerders zijn: “Het verbaast me niet dat Belgische vakantiegangers hun zomervakantie zien als het moment om te ontspannen, omringd door de nodige luxe in hun vakantiewoning of hotel. En dat is niet anders voor kampeerders. Zij blijken vooral op zoek te zijn naar een vakantie waarbij ze niet hoeven in te boeten op comfort. In vergelijking met vorig jaar vertaalt dit zich op 2dehands.be in dubbel zoveel bezoekers die op zoek zijn naar een mobilhome of caravan en 40% meer reacties van mensen. In vergelijking met onze Noorderburen zien we de Belgische kampeerders nog niet massaal met de tent erop uit trekken.”

Plannen maken om te gaan kamperen doen we voornamelijk wanneer we jong zijn (<34jaar) en/of wanneer we kleine kinderen hebben (<5jaar). Zelf beschouwen kampeerders avontuur niet als één van de belangrijkste redenen om te gaan kamperen. De lage prijs, het buiten zijn en de vrijheid om te gaan en staan waar je wil zijn dat wel.