Wind in de zeilen met Star Clippers

Niets spreekt meer tot de verbeelding dan het reizen met een groot zeilschip. Star Clippers maakt het voor iedereen mogelijk om met een van hun drie majestueuze zeilschepen fantastische cruises te maken, in luxueuze omstandigheden. 

De passie voor zeilen is wat de Zweedse reder Mikael Krafft ertoe heeft aangezet om Star Clippers op te richten. Hij liet twee viermasters en een vijfmaster bouwen waarbij het respect voor het maritieme verleden gecombineerd werd met moderne middelen. De tuigage van de schepen —het touw- en zeilwerk—, is volledig geïnspireerd door de traditionele zeilvaart. Wordt er echt gezeild? Absoluut, en zonder behulp van computers! 

Aan boord van de Star Flyer, Star Clipper en Royal Clipper verblijf je zeer comfortabele hutten. In het boordrestaurant word je dagelijks door de chefs verwend. Het leven speelt zich vooral af buiten op de ruime teakhouten dekken. Hier beleef je het varen veel intenser. Telkens het schip het ruime sop kiest is het fascinerend om het hijsen van de zeilen te zien. Als die bol staan van de wind, en er nog enkel het relaxerende geruis overblijft van het schip dat door het water klieft, dan weet je: die vakantie kan niet meer stuk. 

Het zeilen is niet alleen milieuvriendelijk, het zorgt ook voor een grote stabiliteit en comfort. De internationale mix van gelijkstemden zorgt ervoor dat je vlug contacten legt met andere gasten. Naargelang het schip zijn er maximaal 166 of 227 passagiers. Die worden bediend door een vriendelijke, professionele, beschikbare en gepassioneerde bemanning.

De activiteiten kunnen erg divers zijn: een strandbarbecue, snorkelen, helpen met de zeilen, yoga, en als hoogtepunt —letterlijk— het klimmen in de mast. Tijdens het varen overdag kan je altijd de brug bezoeken om de navigatie te volgen. De kapitein geeft ook regelmatig een navigatiebriefing. 

Bijna dagelijks bezoeken Star Clipper, Star Flyer of Royal Clipper een kleine haven, een baai, een eiland. De kleine diepgang van de schepen maakt het mogelijk om dichtbij bezienswaardigheden te ankeren, ver van de drukke cruiseterminals. Als ’s avonds iedereen weer aan boord is wordt bij zonsondergang koers gezet naar een volgende droomplek. Het nachtzeilen laat toe om overdag van de haltes te genieten. 

Waar varen de drie schepen?

Het principe: daar waar het goed weer is. Dat wil zeggen tijdens de zomer in de Middellandse Zee, en in de winter de Caraïben en Costa Rica. De vaarroutes wisselen klassieke en trendy aanloophavens af met kleinere, minder bezochte havens. Net als trekvogels migreren de windjammers en steken ze de Atlantische Oceaan over in april en oktober/november. Een trans-Atlantische overtocht onder zeil is een fenomenaal avontuur.

In de Caraïben heeft Star Flyer Sint-Maarten als thuishaven (makkelijk bereikbaar met rechtstreekse vluchten, en er is nog plaats!). Royal Clipper opereert vanuit Barbados. Dit zijn de Caraïben op hun best: de mooiste eilanden, stranden en baaitjes waar grote schepen niet komen.

Star Clipper is na bijna tien jaar afwezigheid terug in de paradijselijke wateren van het tropische Costa Rica, met routes naar Nicaragua of Panama. Het seizoen in Costa Rica eindigt of begint uiteraard met een passage door het Panamakanaal.

Tijdens de beste maanden van onze zomer (april-oktober) varen de drie Star Clippers in de Oostelijke- en Westelijke Middellandse Zee, meestal cruises van een week, maar soms ook kortere of langere. Zevennachtencruises zijn vaak combineerbaar zodat je twee volle weken op zeilvakantie kan.