Winter in Wyoming

Rodeo is misschien de officiële sport van Wyoming, maar skijoring is de onofficiële wintersport. Het is een uniek western, atletisch en cultureel fenomeen dat twee van Wyoming’s favoriete bezigheden combineert: skiën en paardrijden.

Hoe gaat dat precies? Een team bestaat uit twee deelnemers. De een rijdt het paard zo snel mogelijk terwijl de ander op ski’s staat en zich vasthoudt aan een aangepast waterski-touw terwijl het paard eraan trekt. In meer opwindende, eigentijdse versies van de sport moeten skiërs en ruiters door slalompoorten navigeren en over ‘heuvels’ springen van zo’n 2 meter hoog. Vasthouden voor het leven dus.

Historici denken dat de nieuwe versies van de sport afkomstig is van de Sami, inheemse mensen uit Noorwegen. De Sami skieden achter rendieren als vervoermiddel op nordic ski’s. Skijoring werd populair als een vorm van recreatie en bereikte uiteindelijk de Scandinavische spelen in de vroege jaren 1900, waarna de populariteit zich over heel Europa verspreidde. Het vond zijn weg naar het Amerikaanse Westen na de Tweede Wereldoorlog toen soldaten het naar huis brachten nadat ze het in Europa hadden zien oefenen.

Reizigers kunnen de competitieve Skijoring bijwonen op de Sheridan WYO Winter Rodeo, Sundance Winter Festival, Saratoga Skijoring Races, Skijor Wars (Buffalo) of de Pinedale Winter Carnival. De meeste wedstrijden worden in februari gehouden.

National Elk Refuge

Niet al het wildlife in de Rocky Mountains houdt een winterslaap. Integendeel, het seizoen biedt juist de mogelijkheid om de dieren in een ander daglicht te zien.

Een unieke locatie hiervoor is bij het National Elk Refuge in Jackson Hole. Hier vindt jaarlijks de grootste wapiti kudde-migratie van de VS plaats. Het toevluchtsoord werd in 1912 opgericht om een winterhabitat te bieden en de kudde te behouden. Het is een integraal onderdeel van het gehele Yellowstone-ecosysteem dat begrensd wordt door Grand Teton National Park en het Bridger-Teton National Forest.

Hoewel wapiti’s de belangrijkste reden zijn voor het toevluchtsoord, zijn er ook andere dieren zoals bizons, coyotes, dikhoornschapen, vele vogels waaronder adelaars en haviken te vinden.

Het bezoekerscentrum biedt informatie en educatieve programma’s en hulp bij het plannen van reizen. Deze is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur in de winter en van 8.00 tot 19.00 uur in de zomer. Vanaf half december tot begin april kunnen bezoekers de enorme kudde van dichtbij bekijken door middel van een sleetocht.