Winterse charmes van de Vendée

Wanneer de temperaturen zakken en de winter in aantocht is, zijn wellnessactiviteiten weer volop in trek. Veel Belgen gaan op zoek naar een bestemming dichtbij om zich te herbronnen tot de lente terug in het land is. In de Vendée zijn bezoekers het hele jaar door welkom om de zeelucht op te snuiven en de natuur in te duiken. Natuurwandelingen, culturele uitstappen, thalassotherapie en een culinair voorsmaakje van de eindejaarsfeesten: de Vendée heeft alles wat je nodig hebt. Dankzij de ruime waaier van activiteiten en mooie verblijfsadresjes geniet je er met volle teugen van het winterseizoen.

Hoogstaande adresjes om je te herbronnen

De Vendée biedt een eindeloos uitzicht op de Atlantische Oceaan. Buiten vertoef je in de gezonde jodiumlucht en, wanneer de temperaturen zakken, kun je terecht in een van de vele mooie gîtes met een binnenzwembad.

Wie van kop tot teen wil ontstressen, vindt in de Vendée schitterende hotels met spa en thalasso. Zoals Hotel Thalasso et Spa Côte Ouest MGallery. Een echte oase van rust om zich, alleen of met twee, te herbronnen, met uitzicht op de oceaan en het dennenbos. Dit 4-sterrenhotel ligt in Sables d’Olonne en dompelt zijn gasten onder in de gezellige, stijlvolle wereld van een cruiseschip uit de jaren 30. De wellnessruimte van 1500 m² omvat 2 zwembaden en 26 verzorgingskamers, chromotherapie, een hamam en zelfs een ijsfontein. Echte ‘me-time’ in cocooningmodus met zicht op zee.

Wat meer in het noorden langs de kustlijn ligt in Saint-Jean-de-Monts Hotel Atlantic Thalasso & Spa. Dit hotel beschikt over een binnenzwembad, een sauna en aquafietsen (vrij toegankelijk). Je vindt er een aanbod van dertig verzorgingen om te ontstressen en eens helemaal tot rust te komen, zoals een ontspanningsmassage, lichaamspeeling of body wrap ‘reis van de zintuigen’. ’s Winters is er een formule voor een wellnessverblijf van 2 dagen en 1 nacht van € 219 per persoon, waarin 3 verzorgingen, toegang tot de aqua-ontspanningsruimte en een diner zijn inbegrepen.

In een historisch pand uit de 18e eeuw op het eiland Noirmoutier biedt het volledig gerenoveerde Le Général d’Elbée, hotel**** & spa Nuxe een verblijf tussen zee en lucht. Dit hotel heeft zich geassocieerd met Nuxe, het bekende merk van cosmetische producten van natuurlijke oorsprong. Je hebt er keuze uit een sauna, een hamam, belevingsdouches, een relaxatieruimte, een theehoek en verfijnde verzorgingen voor een reis van lichaam en geest.

Eindejaar in feestmodus

In de weken voor kerst heerst er een gezellige drukte in de Vendée. De historische gebouwen zijn er nog mooier dankzij de kerstversiering. Op unieke plekken vinden verschillende weekends in december kerstmarkten en -evenementen plaats. De activiteiten starten begin december op het Kasteel van Tiffauges en de kerstmarkt van Maillezais. Een vijftigtal kunstenaars en streekproducenten palmen het kasteel in en bouwen er het dorp van de Kerstman na. De kasteelmuren zijn verlicht met een spektakel van videoprojecties. In Maillezais wordt de abdij verlicht met een vuur- en lichtspektakel. Kinderen maken er een ritje op een ezel en lachen met de verhalen van de poppenspelers.

In de abdij van Nieul-sur-l’Autise vinden op 17, 18 en 19 december 2021 drie nooit eerder vertoonde concerten plaats tijdens de 19e editie van het Festival van Kinderkoren. De monniken bieden de jongsten een workshop aan om hun dagelijkse leven te ontdekken. In het weekend van 18 en 19 december kunnen gezinnen naar de culturele site Logis de la Chabotterie trekken voor het jeugdfestival ‘Prinsessen en Ridders’. Ze reizen terug in de tijd naar de middeleeuwen en de wereld van de fantastische legendes met jongleurs, vuurspuwers, spektakels vol magie en schermgevechten of een initiatie boogschieten en een schminkworkshop. Daarnaast loopt in Logis de la Chabotterie de hele maand een tentoonstelling ‘Prinsen en Prinsessen’. Daarop worden van 20 tot 31 december dagelijks om 16 uur de verhalen van Charles Perrault voorgelezen door een lid van de vereniging Les Amis de Charles Perrault.

Het winterseizoen is voor lekkerbekken ook een uitgelezen gelegenheid om hun vingers af te likken van overheerlijke producten ‘made in Vendée’: eend van Challans, foie gras, ‘Vendée Atlantique’-oesters… Ze geven een bijzondere smaak aan de winter.