Winterse uitstap naar West-Zeeuws-Vlaanderen

Verrassend, dichtbij en gastvrij: dat is West-Zeeuws-Vlaanderen. De ideale bestemming voor een deugddoende uitstap over de grens. Want ’s winters waai je er heerlijk uit aan het strand en tussen de duinen. Terwijl je in de stadjes en dorpjes flaneert tussen hippe winkeltjes en culinaire restaurants. Inspiratie nodig voor jouw West-Zeeuws-Vlaamse trip? Wij sommen enkele highlights voor je op.

West-Zeeuws-Vlaanderen: een strandpaviljoen per kilometer

Van idyllisch Retranchement tot aan maritiem Breskens … de West-Zeeuws-Vlaamse kustlijn is simpelweg adembenemend. Brede zandstranden, natuurlijke duinen, fijne wandel- en fietspaden. Dit natuurlijk stukje kust schotelt je 17 kilometer aan wandel- of fietsplezier voor. Onderweg rust je uit bij één van de 16 hippe strandpaviljoenen. Je leest het goed, 16 strandpaviljoenen, dat is zowat een paviljoen per kilometer! In een knusse indoor of outdoor loungehoek smul je van een dagvers Noordzeemenu of portie Zeeuwse mosselen.

Strandpaviljoen Beachhouse 25 verrast je ook met exotische cocktails. En met een boho interieur dat aan Ibiza doet denken. De Zeemeeuw bewijst dan weer dat de beachbars niet alleen goed voor hun gasten zorgen, maar ook voor de natuur. Dit strandpaviljoen is namelijk volledig klimaatneutraal. Zo draagt het bij aan het natuurbehoud van het Nederlandse Zwin. Eerder op zoek naar een stevige dosis adrenaline? Bij Moio Beach volg je een initiatie blokarten, waarbij je met een soort zeilwagen over het strand raast.

West-Zeeuws-Vlaanderen als natuurparadijs

Wandelen langs het strand of flaneren over de duinen zijn een absolute must als je West-Zeeuws-Vlaanderen bezoekt zodus, maar vergeet ook het achterland niet te verkennen, want daar vind je eveneens een rijke natuur. De slikken en de schorren, de duinen, dijken en kreekrestanten. Ze vertellen het verhaal van de strijd tegen het water. West-Zeeuws-Vlaanderen is daarenboven een Nationaal Landschap. En dat is niet voor niks. De mooiste plekjes ontdek je al wandelend of op de fiets langs een netwerk van paden en routes. Ze voeren je over lieftallige polderdijkjes, oude smokkelpaden, langs verborgen kreken, oude linies en vestingen.

West-Zeeuws-Vlaanderen als foodregio

West-Zeeuws-Vlaanderen verwent je met een tongstrelende keuken. Bourgondisch genieten is waar Zeeuws-Vlamingen, net als wij Belgen, ontzettend van houden. Vanwege de nabijheid genieten veel chefs in West-Zeeuws-Vlaanderen een koksopleiding in België en werken ze de laatste jaren meer dan ooit met dagverse lokale producten, van vis tot fruit en van vlees tot regionaal geteelde groenten. West-Zeeuws-Vlaanderen heeft zich op de kaart gezet als foodregio.

In de vier sterrenrestaurants die West-Zeeuws-Vlaanderen telt, is het genieten op top niveau. Samen zijn ze goed voor maar liefst zes sterren en alle vier liggen ze nabij de zee. Dat kan geen toeval zijn, het beste uit de zee hoort immers thuis in de West-Zeeuws-Vlaamse keuken. Bij Pure C** en AIRrepublic* in Cadzand-Bad proef je de gerechten van de bekende sterrenchef Sergio Herman. In restaurant Spetters* zwaait chef Laurent Smallegange de scepter waar hij smakelijke visgerechten serveert met uitzicht op de jachthaven van Breskens. En het gerenommeerde sterrenduo Edwin en Tom Vinke ontvangt je graag in De Kromme Watergang** bij Hoofdplaat.

Om bourgondisch te genieten hoef je natuurlijk lang niet altijd naar een sterrenrestaurant, West-Zeeuws-Vlaanderen heeft juist een enorm culinair aanbod voor een kleiner budget. Zo schotelen de strandpaviljoenen je hun uitstekende Noordzeegastronomie voor, het zicht op zee is dan wel weer onbetaalbaar. In de pittoreske dorpjes en stadjes alsook in de polder zijn er talrijke culinaire pareltjes te vinden, voor elk type fijnproever en budget. Je hoeft hier dus zeker niet op je honger te blijven zitten.

West-Zeeuws-Vlaanderen als shoppingwalhalla

Zit jouw kleerkast nooit vol genoeg? Dan scoor je in West-Zeeuws-Vlaanderen vast enkele nieuwe, unieke items. Het mekka van elke fashionista is natuurlijk Sluis. Deze idyllische stad brengt alle toonaangevende merken bijeen. Je snuistert er in talloze boetiekjes – zelfs op zondag, want ook dan is alles gewoon open. Al valt er nog veel meer te beleven. Sluis is de enige Nederlandse stad met een Belfort. Ook de historische wallen rondom Sluis zijn een bezoek waard. Je maakt er een ontspannende wandeltocht met zicht op de polders.

Ook in andere dorpjes en stadjes vind je toffe shopping adresjes. Zo hop je in maritiem Breskens van het ene winkeltje naar het andere. Mis er zeker Cocoon niet, waar je de nieuwste mode en de leukste decoratiespullen shopt. Of ga eens snuisteren in Oostburg, meer bepaald bij Zus & Zo, de naam verklapt het al een beetje. Je vindt er werkelijk van alles van kleding tot toffe interieur- en cadeau items. Ook nieuwkomer LYO Stijlboetiek is er een bezoekje waard.

West-Zeeuws-Vlaanderen als gastvrije hotspot

Je merkt het: West-Zeeuws-Vlaanderen is zó veelzijdig dat je er makkelijk meerdere dagen vertoeft. De streek herbergt dan ook een pak gastvrije logeeradresjes. Zo overnacht je in een strandhuisje met zicht op zee. Slaap je op een boerderij. Kampeer je tussen het groen. Proef je de romantiek van een charmante B&B. Of droom je weg in een luxueus 4 sterren hotel met een fine dining restaurant mét uitzicht op zee.