Wintersport in Davos Klosters

Afgelopen weekend is er al volop geskied in het skigebied van Davos Klosters! Vanwege de hoge ligging van het gekende Zwitserse skigebied, Davos is zelfs de hoogste stad van Europa (1.560m), kunnen wintersportfans zich hier nog tot eind april 2020 uitleven op de latten. Ook deze winter heeft Davos Klosters voor haar gasten een interessant en voordelig gastenprogramma voorbereid, met tal van (gratis) activiteiten.

De naam Davos klinkt bij velen bekend in de oren. Vaak door het World Economic Forum. Dat roept ook het beeld op dat alles in Davos duur en enkel voor de rich & famous is. Dat is echter een verkeerd beeld, want er is voor alle doelgroepen, koppels, groepen vrienden en vooral ook voor gezinnen een breed en betaalbaar aanbod. Niet voor niets draagt de regio van Davos en het authentieke Klosters met trots het kwaliteitslabel ‘Family Destination’ dat door Zwitserland Toerisme is toegekend. Zeker met de gratis gastenkaart ‘Davos Klosters Card’ die je al vanaf 1 overnachting krijgt en die je toegang geeft tot het gratis gastenprogramma ‘Davos Klosters Inside’ waarover verder hieronder meer.

Enkele fast facts over Davos Klosters

Pionier van het wintersport toerisme, al sinds 1865
300 km skipistes
100 km langlauf pistes
40 skiliften die je in geen tijd naar een hoogte van bijna 3.000 meter voeren
Een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Zwitserland
Het enige Hard Rock Hotel van de Alpen ligt in Davos Klosters
Er zijn 6 verschillende ski-resorts:

  1. Parsenn is het gebied met de langste pistes, en de afdalingen terug naar Davos zijn ook een uitdaging voor ervaren skiërs en snowboarders.
  2. Jakobshorn is een skigebied die perfect is voor freestylers en telt vele après-skihutten.
  3. Madrisa het zonovergoten skigebied van Klosters, is gericht op gezinnen en kinderen
  4. Pischa is het freeride Mekka bij uitstek met vele mooie routes (bewegwijzerd maar niet voorbereid).
  5. De Rinerhorn is een insidertip voor degenen die een extra lange afdaling met de slee willen en die weg willen van de drukte.
  6. Schatzalp/Strela: hier vind je rust en kalmte in het eerste ‘slow’ skigebied van Europa

Alpine skiërs, langlaufers, beginners en gevorderden, voor elk type wintersporter zijn er uitgebreide voorzieningen. Meer info over de ski-resorts van Davos Klosters ?

Gratis gastenprogramma vol winteravonturen

Beleef nog meer winteravontuur met de gratis gastenkaart ‘Davos Klosters Card’ waarmee je toegang krijgt tot het unieke ‘Davos Klosters Inside’ gastenprogramma. Je krijgt de Premium card al vanaf 1 overnachting in de regio. Een programma met wekelijks 30 gratis activiteiten voor groot en klein:

Early bird skiing, als eerste op de piste
Ski safari
Iglo bouwen met het hele gezin
Off-piste skiën
Fietsen in de sneeuw -fatbiken-
Skiën bij nacht met toortslicht
Ski sessies voor kinderen

Om er al maar enkele te noemen. Alles gebeurt onder begeleiding van lokale specialisten, mensen die de bergwereld rond Davos Klosters door en door kennen. Boeken kan ter plaatse of vanaf 2 weken voor aankomst.

Voor winterseizoen 2019-2020 zijn er veel nieuwigheden, alsook vaste waardes.

UNIEK: Op een paardenkoets door de sneeuw

Voor romantici of gezinnen of eigenlijk voor iedereen: zo’n tocht met een paardenkoets door de sneeuw, dat is toch een unieke ervaring. Adembenemende uitzichten met enkel het krakende geluid van de wielen en paardenhoeven door de sneeuw. Vanuit Davos Platz en Klosters Platz kan je mee met zo’n cosy paardenkoets, voorzien van warme schapenvelletjes en mooi getooide paarden. Een stop bij een fondue restaurant behoort tot de mogelijkheden.

NIEUW: 12 km lange ‘Nostalgie run’

De afdaling van de Weissfluhgipfel, in de Parsenn ski arena, tot aan Küblis waarbij je vertrekt vanop 2.844m en afdaalt tot 810m is maar liefst is 12 kilometer lang en wordt dit skiseizoen omgedoopt tot de ‘Nostalgie run’. Langs het parcours staan infoborden met foto’s over de geschiedenis van de wintersport in Davos.

Gratis langlaufen op de Cross-Country World Cup trails

Je leest het goed. In Davos Klosters langlauf je het hele winterseizoen gratis op de beste langlauf pistes waar ook elk jaar de Cross-Country World Cup ‘Davos Nordic’ wordt gereden. Er is ruim 100 km aan pistes, niet alleen op het traject van de World Cup, maar ook in andere zij-valleien tot zelfs speciale ‘night tracks’ voor als de dag niet lang genoeg is.

Voor waaghalzen: off-piste met een snowbraker

Ga je graag off-piste dan is het skigebied van Pischa dé plaats. Het is een van de weinige plaatsen in de Zwitserse Alpen waar dit is toegestaan. Off-piste ga je hier overigens niet per sé altijd met ski of snowboard. Dit kan ook met een snowbraker (foto boven), een soort ‘sleetje’, maar wel voor ervaren durvers.

Tobogganing, oftewel sleetje rijden!

Een kinderdroom, sleetje rijden in de sneeuw. Helaas kan dat in ons land niet vaak (meer), maar in de skigebieden van Madrisa, Schatzalp, Rinerhorn en Klosters vind je een ruim aanbod. En vergis je niet, sleetje rijden kan hard gaan. Afhankelijk van het traject dat je kiest, want voor de kleintjes zijn hier voldoende rustige afdalingen. Thrillseekers gaan best naar het skigebied van Pischa of Gotschna. Daar kun je ook met een airbord of snowbraker van de berg af glijden. Sleetje rijden is dus zeker niet alleen voor kleine durvers!

Foxtrail: In het spoor van de vos

Plezier, actie en sensatie verzekerd op de Foxtrail in Davos, een spannende speurtocht in de sneeuw die met uitermate geschikt is voor gezinnen of groepjes (2-6 personen). Het verhaal gaat dat ‘de vos’ het gerucht heeft gehoord dat Thomas Mann zijn beroemde roman De Toverberg schreef in een geheime bibliotheek. Om er te geraken moet je onderweg allerlei codes ontcijferen en geheimen ontrafelen. Alvast een leuke activiteit met het gezin. Je kiest zelf dag en uur om deze Foxtrail te doen.

NIEUW: sneeuwschoenwandeling tot aan zonneterras ‘Jatzhütte’

De Jakobshorn met zijn 14 pistes en zijn Jatz-funpark pakt deze winter uit met een nieuwe sneeuwschoenwandeling. Het traject is 4 kilometer lang en bekoort van begin tot einde met een imponerend berglandschap. Via de Stadlersee en Rossboden kom je na een unieke winterervaring bij de Jatzhütte uit. De berghut heeft één van de mooiste zonneterrassen met subliem uitzicht op de bergen en het Sertigtal en voor wie nog meer warmte wil is er zelfs een 39 graden warme whirlpool.

NIEUW: winterwandelwegen op 2.400m hoogte

Van de Jakobshorn naar Pischa waar nieuwe winter wandelwegen worden geopend op 2.400 meter hoogte. Ook hier haal je de camera boven voor fantastische shots van de winterse Alpen. Er is een korte route (1,3 km) en een meer uitdagend traject van 6,3 km naar het uitzichtpunt Hüreli op 2.400 meter. Achteraf zoek je de warme gezelligheid op in de restaurants van Pischa of in de gemoedelijke Gaststube van berghut Mäderbeiz.

Cultuur opsnuiven

Niet het eerste waar je aan denkt bij een wintersportvakantie misschien, maar als het eens een dagje minder goed skiweer is, neem dan zeker eens een kijkje in het Kirchner Museum. De grote meester van het Duits expressionisme Ernst Ludwig Kirchner stierf in 1938 in Davos en de regio heeft een speciale band met deze gewezen kunstenaar. In het Kirchner Museum loopt nog tot 19 april 2020 de tentoonstelling Schetsboeken van Kirchner, kleine boekjes vol mooie schetsen gemaakt met penseel, potlood, inkt en houtskool.

Après-ski

Uitgaan, drinken, eten, feestvieren, dansen…. er zijn zeer veel après-ski mogelijkheden in de regio van Davos Klosters. Niet alleen in de stad Davos, maar ook op de pistes is er veel gezelligheid, zoals in de berghut Jatzhütte, gekend voor de betere feestjes alsook voor het adembenemend uitzicht op de bergen en het Sertigtal. Midden december wordt ook nog een nieuw après-ski adres geopend: Chalet after 7, met een bar, grill restaurant met vleesgerechten op lava steen en regionale specialiteiten. De live DJ zorgt voor een echte après-ski sfeer.