Wintersport in Valle d’Aosta

De sneeuw is meestal ver te zoeken in de Lage Landen. De regen kletst tegen de ramen en het zonlicht laat zich zelden zien. Dus waarom niet de thermostaat thuis omlaag gedraaid en óp naar de Italiaanse Alpen!

Wintersport, het nieuwe overwinteren!

De zon is ook vaak aanwezig aan de Zuidkant van de Alpen. Heldere crispy dagen tussen de hoogste Alpentoppen, Ideaal wintersportweer! Valle d’Aosta is de kleinste Italiaans provincie. Deze dunbevolkte, maar gastvrije streek heeft een spectaculair berglandschap en is ondanks zijn nabijheid, Italiaanse charme en vriendelijke prijzen tot nu toe nog niet ontdekt door het massatoerisme. En dat op maar zo’n 1000 autokilometers van hier.

Bereikbaarheid

Je kunt de skigebieden in Valle d’Aosta goed bereiken per auto. Veel daarvan liggen direct over de grens met Zwitserland en Frankrijk. Ook met de bus of het vliegtuig is Valle d’Aosta goed bereikbaar. Met de bus is een directe verbinding mogelijk, met het vliegtuig zijn de beste opties Milaan of Genève en vandaar nog ongeveer 2,5 tot 3 uur reizen naar Valle d’Aosta. Met de trein naar Genève is ook zeker een optie.

Allround wintersportbestemming

Valle d’Aosta is een allround wintersportbestemming, met goede voorzieningen in elk segment. Iedere Alpentop heeft zijn eigen karakter en landschap, van de iconische Cervino / Matterhorn en natuurlijk de Monte Bianco / Mont Blanc tot de Monte Rosa. Van heli-ski to ski-les voor de allerkleinsten, alles is mogelijk. Aosta-stad is een charmante provincieplaats met een gezellig Italiaans karakter en een authentiek centrum met Romeinse roots. Daarnaast is er in de streek ook genoeg te zien en te beleven aan kastelen, burchten en het imposante Forte di Bard.

Snowboard Word Cross Cup

Breuil-Cervinia, de beroemde ski-locatie in Valle d’Aosta aan de Italiaanse kant van de Matterhorn / Cervino, zal het decor zijn waartegen de Snowboard Cross – SBX-Wereldbeker wedstrijd plaatsvindt. Voor wie niet bekend is met deze discipline: het is een spectaculaire race waarbij een groep atleten tegelijk de strijd aangaat op een helling met parabolische bochten, sprongen, trappen en met een hoog risico op botsingen van rijders. De besten ter wereld dagen elkaar uit in zowel de heren- als de damescompetitie. Met de voorrondes op vrijdag 16 en de finales op zaterdag 17 december wordt het een spannende week vóór Kerstmis op de pistes in Breuil-Cervinia.

Off piste

Valle d’Aosta is er voor alle wintersportliefhebbers, van beginners tot zeer ervaren skiërs. En ook de waaghalzen die de ultieme kick van het off piste skiën willen ervaren – uiteraard met de juiste voorzorgsmaatregelen- zijn in Valle d’Aosta aan het goede adres: overal zijn er geweldige plekken te vinden. Het Monterosa-skigebied is een ideale plek om off-piste te skiën: van de paden van de Champoluc-bossen tot die van de Salati-pas en de 3.275 meter hoge Indren-gletsjer, die gemakkelijk te bereiken is met de kabelbaan Funifor Passo dei Salati-Indren. De sensatie van verse sneeuw is ook te vinden in het Cervino / Matterhorn-gebied, dat geschikt is voor freeriders van alle niveaus. In Pila is er een specifiek freeriderparcours dat bestaat uit een loopbandlift met een afdekking van plexiglas die vertrekt vanaf station Couis 1 en waarmee je van de Platta de Grevon, op 2700 meter hoogte, naar het Plan de L’Eyve kunt afdalen. Het internationale skigebied La Thuile biedt tot ver in het seizoen vele kilometers verse sneeuw.

Off piste, ook in Courmayeur

Courmayeur is een must voor liefhebbers van off-piste skiën. De kabelbanen van Youla en Arp hebben toegang tot smetteloze hellingen met pure verse sneeuw: de kanalen van Chécrouit, die van Vesse, Arp Vieille, Cresta Youla en Dolonne hebben poedersneeuw tot ver in het seizoen en ongerepte gebieden waar geskied kan worden. De kabelbaan Funivia del Monte Bianco brengt je naar twee spannende off-piste hellingen, op de Toula-gletsjer en de schilderachtige Vallée Blanche. Ook het Crévacol-station, in het Gran San Bernardo-gebied, biedt freeride- en snowboardliefhebbers plezier buiten de pistes.

Langlaufen / Cross country skiën

Ook voor wie meer is van het rustig genieten van het winterse landschap, heeft Valle d’Aosta meer dan genoeg te bieden: zeg je Cross-country, dan zeg je de Cogne-vallei in Valle d’Aosta: er ligt 80 km aan routes aan de voet van de pieken van de Grivola en de imposante Gran Paradiso en voert langs de dorpen Epinel, Lilaz en Valtoney in het hart van het Gran Paradiso National Park.