Wintersport met een gastronomisch tintje

Zuid-Tirol is de Italiaanse regio met de meeste Michelin sterrenrestaurants. Dat doet een belletje rinkelen, zeker bij de liefhebbers van wintersport en gastronomie. Zuid-Tirol is een top winterbestemming met een formidabele regionale keuken.

In Zuid-Tirol zijn de skimogelijkheden zo groot dat je meer dan één vakantie nodig hebt om het allemaal te verkennen. Met de skipass Dolomiti Superski kan je gebruik maken van 1200 km pistes, de grootste ski-arena van Europa.

Voeg daarbij de culinaire ervaringen op de piste. Er zijn tientallen berghutten en bergrestaurants met regionale gerechten, een gezellig interieur of een uitnodigend zonneterras. Neem bijvoorbeeld het AlpiNN Food Space & Restaurant, op de top van Plan de Corones / Kronplatz, naast het fotografiemuseum LUMEN. Het eten is er even hemels als het uitzicht. Driesterren chef Norbert Niederkofler serveert streekgerechten gecombineerd met een excellente wijnkaart. Super lekker en niet eens zo duur.

A Taste for Skiing

Liefhebbers van lekker eten zijn in Zuid-Tirol aan het juiste adres, zeker in de streek Alta Badia die de culinaire hoofdstad van de Dolomieten wordt genoemd. Daar wordt deze winter A Taste for Skiing georganiseerd, een festijn voor fijnproevers. Het concept is aantrekkelijk: internationale gourmet chefs staan achter het fornuis in de berghutten langs de pistes. De gerechten vertellen een verhaal over de chefs en over de lokale producten en producenten. De wijnen worden zorgvuldig geselecteerd door een ervaren sommelier uit Zuid-Tirol. Het is de elfde editie van A Taste for Skiing en er nemen tien berghutten aan deel. Zo kan je elke dag in een andere berghut gaan lunchen. Het winterse event alleen al is een reden om naar Alta Badia te reizen.

Alta Badia heeft nog meer in petto voor de skiërs-lekkerbekken. Van december tot april wordt ‘Ontbijt met Poedersneeuw’ georganiseerd. Bij zonsopgang geniet je van een ontbijt met Zuid Tiroolse producten waarna je als eerste skiër de piste afdaalt. Op zondag 22 maart is er een ‘Wijn Skisafari’, voor echte wijnkenners. Je skiet van de ene berghut naar de andere waar de beste Zuid-Tiroolse witte en rode wijnen worden geproefd. ‘Sommelier on the Slopes’ is een gelijkaardig evenement met wijnproeven in de skihuttten, midden het machtige decor van de Dolomieten, erkend als Werelderfgoed.

Michelinsterrenregen

Een echte sterrenregen voor de top-chefs uit Zuid-Tirol: de Michelingids heeft maar liefst 25 sterren verstrekt aan 19 lokale restaurants. De topper blijft, met 3 sterren, St. Hubertus van Norbert Niederkofler in Hotel Rosa Alpina in San Cassiano/St. Kassian.

2 sterren en daarmee de op een na hoogste culinaire waardering van de Michelingids waren wederom voor Heinrich Schneiders restaurant Terra in de Auener Hof in Sarntal, de Gourmetstube Einhorn van Peter Girtler in Romantikhotel Stafler in Mules/Mauls bij Vipiteno/Sterzing, de Trenkerstube van chef de cuisine Gerhard Wieser in hotel Castel in Dorf Tirolo/Tirol en restaurant Jasmin van Martin Obermarzoner in hotel Bischofhof in Chiusa/Klausen.

In Bressanone/Brixen mag de Apostelstube onder leiding van chef de cuisine Mathias Bachmann zich verheugen over zijn eerste Michelinster. In het historische Hotel Elephant vindt u het restaurant in exclusieve art deco-stijl uit de jaren 20 en Mathias Bachmann verrast de smaakpapillen met nieuwe creaties en bijzondere gerechten.

Zuid-Tiroolse keukentraditie

Het is onvoorstelbaar hoeveel restaurants in Zuid-Tirol focussen op de regionale keuken. Zoals in de Waldruhe Mountain Inn nabij Sesto waar een heel bijzondere man in de keuken staat. Stefan is een bekend Zuid-Tiroler die naam verwierf als professioneel snowboarder en heel wat prijzen in de wacht sleepte. Van snelle ski-competities is hij overgeschakeld op slow food. De traditionele Zuid-Tiroolse keuken is er op zijn best en het uitzicht op de Dolomieten en de Val Pusteria / het Pustertal maakt het compleet.

Ook bijzonder is de GenussBunker in San Lorenzo nabij Brunico/ Bruneck. Hubert Stockner is kaas meester en bier sommelier. In zijn bunker, een soort grot, een restant van de oorlog, kan je de beste Zuid-Tiroolse en internationaal vermaarde kazen proeven. Er zijn ook speciale bieren, pure vruchtensappen en huisgemaakte chocolade.