Winterwonderland Kroatië

De gezelligste tijd van het jaar staat weer voor de deur. De kerstnummers zijn volop te horen en de versiering mag weer van zolder gehaald worden. Ook Kroatië transformeert in een winterwonderland waar van alles te beleven is. Door het hele land zijn er gezellige evenementen, van een chocoladefestival tot kleurrijke kerstmarkten. Merry Christmas!

Advent aan zee in Opatija

Van 26 november 2021 tot en met 9 januari 2022 verlichten vele duizenden lampjes de prachtige kustplaats Opatija, in het noorden van Kroatië. In de sfeervol versierde straten en pleinen hangt de heerlijke geur van glühwein en warme chocolademelk. Op de boulevard Slatina is er een kerstmarkt, waar je de mooiste kerstcadeautjes vindt en smakelijke lokale specialiteiten proeft. Chocoladeliefhebbers kunnen hun geluk niet op tijdens het Chocolade Festival, dat van 3 tot en met 5 december plaatsvindt. Het decor van de 15e editie van dit smakelijke festival is de statige Chyrstal Hall in Hotel Kvarner, het oudste hotel van Kroatië. Tijdens dit festival eet je niet alleen de lekkerste chocolade van ambachtelijke chocolatiers, maar kun je ook interessante workshops en lezingen over chocolade volgen.

Magisch Zagreb

Van 1 december 2021 tot en met 6 januari 2022 geniet je in Zagreb van een magische kerstsfeer. Op het Trg bana Jelačića plein zijn er vele voorstellingen voor kinderen en allerlei culturele evenementen. In de omliggende straten struin je over de traditionele kerstmarkt, die al drie keer uitgeroepen is tot Leukste Kerstmarkt van Europa. Probeer traditionele winterse specialiteiten, zoals ‘krpice sa zeljem’ (een pastagerecht met zuurkool), appelbeignets of ‘štrukli’ (deegkussentjes met verse kaas) en geniet ondertussen van de vrolijke muziek bij het muziekpaviljoen op Zrinjevac. In het stadsdeel Kaptol bewonder je levende kerststallen. Op zo’n 50 kilometer van Zagreb ligt het magische Salajland. Dit is een privétuin van 10 hectare die de familie Salaj versierd heeft met ruim 5 miljoen lichtjes.

Zonnig kerstsprookje in Split

In de prachtige historische stad Split schijnt in december nog de zon. Hier geniet je van de prachtige klanken van het mandoline orkest of de gezellige avondconcerten op de Boulevard de Riva. Op de sfeervolle kerstmarkt vind je de mooiste kerstcadeaus voor familie en vrienden, van sieraden tot handgemaakte producten. Je eet je buikje rond met traditionele specialiteiten zoals ‘bakalar’ (stokvis) of ‘fritule’ (een soort kleine oliebollen).