Zelf getest: Fattoria Piccaratico

Op vakantie in Toscane en op zoek naar een goede en betaalbare wijn? Probeer Fattoria Piccaratico in Vinci, de geboorteplaats van Leonardo da Vinci. Het assortiment is uitgebreid: witte en rode wijn, schuimwijn, olijfolie, Vinsanto, … en alle producten zijn ter plaatse te koop.

Je mag er zeker van zijn. Eleonora Rossini zal je met open armen ontvangen als je een bezoek brengt aan Fattoria Piccaratico. Eleonora is de manager van de wijnmakerij, maar ook gediplomeerd sommelier en dit zowel voor wijn als voor olijfolie. Ze vertrouwde ons zelfs toe dat het proeven en evalueren van olijfolie veel moeilijker is dan wijn. Reden hiervoor zijn de smaken van de olie die veel dichter bij elkaar liggen. Na een korte rondleiding krijg je de kans de producten te proeven in combinatie met lokale pecorino en ham.

De degustatie is uitgebreid. Starten doen we met de Gazza Ladra (IGT Bianco Frizzante 2017), een lokale schuimwijn, om vervolgens over te schakelen op witte wijn, de Inganno Felice (IGT Toscana Bianco 2018). Daarna volgen de rode wijnen: Colle de’ Fossili (Chianti Docg 2017), Sassofratto (Chianti Superiore Docg 2016) en Rosso del Rinserrato (IGT Toscana 2014). Tussendoor proeven we de extravergine olijfolie. Erg lekker en gemaakt volgens de Toscaanse tradities. Afsluiten doen we met de Vinsanto Bianco dell’Empolese, een typische digestief die wordt gedronken met cantuccini. Eleonora heeft trouwens de ambitie dit jaar een rosΓ© wijn te produceren. Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat.

Het domein van de Fattoria Piccaratico bestaat uit 12 hectaren. Daarvan zijn er 10 hectaren wijngaarden en 2 hectaren met olijfbomen, maar vergis je niet. Er is meer werk aan de olijfbomen dan aan de wijngaarden. Ruim tien jaar geleden werd de wijnmakerij vernieuwd. De vroegere kelders werden omgebouwd tot een agriturismo en nieuwe kelders werden gebouwd met de nieuwste technologiΓ«n om het productieproces te vereenvoudigen en de kwaliteit van de producten steeds te verbeteren.