Zillertal: bikeparadijs in een bergdecor

Een uniek landschap, brede afdalingen, bloeiende alpenweiden, een adembenemend panorama en talrijke drieduizenders? Dat klinkt als een walhalla voor bikers en je vindt het in het Oostenrijkse Zillertal. In de winter een witte mat voor skiërs, maar in de zomer kan je er terecht voor de mooiste fietsvakanties. Met meer dan 1.200 km aan bikeroutes is Zillertal de best beoordeelde bikeregio van Oostenrijk. Bovendien is de berglucht vanaf 1.000 meter vrij van graspollen en stimuleert het verminderde zuurstofgehalte het hele lichaam. Elke biker vindt er een pad dat op zijn of haar lijf is geschreven: van de dalbodem en brede paden op de alpenweiden tot spectaculaire trails. Zowel plezierfietsers als professionals vinden hun weg naar het Zillertaler gebergte. Zo is het Doltcini-Van Eyck Cycling Team momenteel op stage in Zillertal.

Doltcini-Van Eyck Cycling Team

Momenteel fietsen er 17 meisjes, waaronder vijf Belgische en twee Oostenrijkse, door het gebergte van Zillertal. Samen vormen ze Doltcini-Van Eyck Cycling Team. Ze streven naar een plek binnen de top 10 van de Women’s World Tour Ranking. Het Zillertaler bergdecor kent geen geheimen meer voor de dames. Ze fietsten onder andere in Schlegeis-Speichersee, nabij de alom bekende brug, doorheen het skigebied Hintertux Glacier en over de Zillertaler Alpin Road. Ook de grootste watervallen van Europa, de ‘Krimmler Wasserfällen’ staan nog op hun lijstje. Een ideaal decor om de dames klaar te stomen voor komend seizoen. Maar, Zillertal is voor iedereen. Lees hieronder waarom Zillertal de ideale plek is voor een fietsvakantie!

Zomerse bikeliften

In de winter pakt Zillertal uit met haar moderne bergliften. In de zomer is het aan de bikers om hiervan te profiteren. Met de Zillertal ActivCard krijgen fietsers dagelijks een gratis retourrit bij de zomerliften. In de dalstations rijd je over een comfortabel toegangsplatform om vervolgens met je fiets in de ruime gondels te stappen. Zo bereikt iedereen moeiteloos de mooiste startpunten voor grandioze panoramatochten.

E-mountainbiketochten voor plezierfietsers

Voor de plezierfietsers die op zoek zijn naar een mix van actie, natuur en gastronomie zijn er E-mountainbikes beschikbaar. Je trapt als het ware met rugwind naar de Zillertaler berghutten waar je vanop een zonneterras op 2.000 meter hoogte geniet van een imposant uitzicht over de Zillertaler Alpen en heerlijke lekkernijen. Met de E-mountainbikes ligt het bikeparadijs voor iedereen binnen handbereik. Zelfs de spectaculaire beklimming naar het eeuwige ijs van de Hintertuxer gletsjer.

Bike & hike

Zin in afwisseling? Dan bieden de beveiligde fietsenstallingen (mét laadstation) een ideale oplossing. Na een fietstocht langs prachtige bergmeren of doorheen alpenlandschappen maken de pedalen plaats voor een wandeltocht. Hierdoor worden lange wandeltrajecten makkelijk overbrugd en kunnen ver afgelegen bergtoppen of -restaurants in één dag worden bereikt. Bovendien zorg je zo voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Adrenaline op de freeridetrajecten

De ambitieuze mountainbikers onder ons voelen hun hartslag omhoog gaan op de spectaculaire single trails. Deze trails eisen verschillende technische en conditionele eisen en een grote portie durf. Via zogenaamde nort-shore-elementen variëren de routes individueel in moeilijkheidsgraad. Met hout, aarde en steen worden sprongen, steile curves en golfbanen gecreëerd die elk freeriderhart sneller doen slaan.

Meer dan 150 berghutten langs de bikeroutes

Op adem komen en even de benen laten rusten doe je in een van de meer dan 150 berghutten of -restaurants die je langs je route tegenkomt. Schuif je benen onder tafel en geniet van culinaire verwennerij op basis van regionale natuurproducten. Van gerechten op sterrenniveau tot Zillertaler specialiteiten: de ideale break van je mountainbiketocht. De anekdotes van de gastheer of -vrouw krijg je er gratis bij.