Zomer boordevol kunst en cultuur in Le Havre

Dol op kunst en cultuur? Dan beleef je deze zomer de ultieme droomvakantie in het Franse le Havre. Nog tot 19 september bewonder je de vijfde editie van het prestigieuze kunstenfestival ‘Un Été Au Havre’. Eigentijdse werken en unieke exposities leiden je door deze moderne havenstad, erkend als Werelderfgoed. Onderweg spot je kerken, abdijen, musea… en een heerlijk strand! En dat allemaal op slechts 4 uur rijden van Brussel.

Nieuwe topwerken

2 miljoen: zoveel bezoekers mochten de voorbije edities van ‘Un Été Au Havre’ al ontvangen. En daar komen er dit jaar ongetwijfeld een hoop bij. Want Jean Blaise, curator van dit moderne kunstenfestival, pakt uit met sterke namen. Zo namen onder andere Chiki, Arthur Gosse, Hehe, Antoine Schmitt en Pierre Delavie de stad onder handen. Ze deden een gouden rotsblok stranden aan de haven, haalden de maan naar het stadspark, gaven de elektriciteitscentrale van EDF een creatieve look en nog veel meer.

Permanent beeldenpark

Met deze nieuwe werken breidt le Havre haar knappe, permanente collectie uit. Uit de vorige edities bewonder je namelijk nog altijd tal van bekende werken. ‘Monsieur Goéland’, ‘le Temps Suspendu’, ‘Catène de Containers’, ‘Up#3’ en ‘Couleurs sur la Plage’ zijn maar enkele van de vele werken die al heel wat kunstkenners naar Normandië lokten. Langs vier kunstzinnige wandelroutes rijg je de werken aan elkaar. Ondertussen maak je kennis met de fenomenale architectuur, de botanische tuin en het strand van studentenstad le Havre.

Exposities met een Belgisch tintje

Daarmee is nog niet alles gezegd. ‘Un Été Au Havre’ trakteert je ook op vijf geweldige exposities. Brusselaar Philippe De Gobert strijkt neer in het MuMa en stelt daar zijn maquettes en foto’s tentoon. Daarmee brengt hij de bijzondere evolutie van le Havre in beeld. Théo Mercier neemt je dan weer mee op een mysterieuze reis langs uitzonderlijke objecten en prachtige stillevens. En de Italiaan Fabio Viale verbluft je met zijn eigenzinnige, marmeren beeldhouwwerken. Tot slot zijn er nog de tentoonstellingen ‘Exhibit!’ en ‘Australie – Le Havre, l’Intimité d’un Lien’.

Nog meer kunst

Krijg je maar niet genoeg van al dat moois? Breng dan zeker ook een bezoek aan de gerenommeerde musea in de stad. Vooral het MuMa, het museum voor moderne kunst, weet zelfs de grootste kunstexperts te bekoren. Je struint er langs werken van Staël, Braque, Dufy, Friesz et Van Dongen. En je aanschouwt er het werk van de grote Franse impressionisten Monet, Boudin, Sisley; Renoir, Vuillard en Degas. Dankzij de museumpas betaal je slechts € 20 om deze parels onbeperkt te bezoeken. De pas is bovendien een jaar geldig. Handig dus voor wie later nog eens terugkomt.

Fenomenale architectuur

Ook wanneer je niet naar kunst op zoek gaat, verwent le Havre, erkend als Unesco Werelderfgoed, je met haar fantastische architectuur. De havenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig vernietigd. Dankzij de revolutionaire architect Auguste Perret kreeg de stad een nieuw gezicht. Zijn creaties sieren nog altijd het straatbeeld en zorgden ervoor dat le Havre in 2005 werd toegevoegd aan het Unesco Werelderfgoed.

Tussen al die vooruitstrevende bouwwerken prijkt een eeuwenoud militair fort. Het biedt je een panoramisch uitzicht over het centrum en de monding van de Seine. En het dompelt je onder in het groen, want hier verschuilen zich de ‘hangende tuinen’. Dit botanisch park voert je naar Azië, Noord-Amerika en de tropen. Je spot er exotische planten, rozen en zeldzame cactussen.

Krijtrotsen aan de kust

Zelfs de natuur van le Havre straalt pure magie uit. Pal in het centrum van de stad strekt een zalig stuk strand zich uit. Ideaal om even uit te blazen na een dag boordevol cultuur. Wie de kustlijn volgt tot buiten de grenzen van deze grootse havenstad verkent ook de rest van de Normandische kust. Zo bots je op het idyllische Mont Saint-Michel en ontdek je de adembenemende krijtrotsen van Êtretat.

Le Havre werd lange tijd gezien als een stad zonder charme. Dat is verleden tijd want Le Havre herleeft, als studentenstad, havenstad, een plek waar je heerlijk kan winkelen, kuieren door de kleine straatjes en op de kades. Waar je bovenal kan genieten van de zee en de natuur en van verrassend veel kunst.