Zuid-Malta op zondag 

Op vakantie in Malta? Vergeet dan zeker niet het zuiden van het eiland te bezoeken. Iconische plekken als Blue Grotto en Marsaxlokk kan je onmogelijk links laten liggen. Neem een taxi, huurauto of bus en reis bij voorkeur op zondag naar deze trekpleisters.

Catch of the day

Er zijn genoeg vissersdorpen te vinden in Malta, maar het belangrijkste vissersdorp is ongetwijfeld Marsaxlokk. Een lange promenade zorgt voor prachtige uitzichten op de zee en de kleurrijke vissersbootjes. Deze traditionele bootjes worden ook wel Luzzu genoemd en zijn nog steeds dagelijks in gebruik. Opvallend zijn de geschilderde ogen vooraan de bootjes. Die zouden de vissers bescherming moeten bieden.

Op zondag gaat de druktebarometer van Marsaxlokk de hoogte in. De wekelijkse vismarkt staat dan met stip aangeduid in de agenda van de toeristen en locals. Zelfs de koks van bekende eethuizen komen hier hun vis kiezen. Verser kan bijna niet en daar spelen lokale visrestaurants handig op in. Twijfel niet en vraag naar de ‘catch of the day’. De vangst van de dag zal je trots worden voorgesteld op een groot bord. Voor ieder wat wils!

Blue Grotto vanop zee

Andere trekpleisters in Marsaxlokk zijn de Parish Church en de St. Lucian Tower. Even buiten het dorp kan je St. Peter’s Pool een bezoekje brengen. Ideaal om te duiken en te snorkelen, maar wij opteren voor Blue Grotto in Wied iz-Zurrieq. Ook een leuke plek om te duiken en te snorkelen, maar vooral om boottochtjes te maken en te genieten van de adembenemende natuur.

Door de ruige zee werden er zeven grotten gevormd in de rotsen. Zo ontstond Blue Grotto. Vooral op mooie dagen zorgt het zonlicht voor een waar spektakel, maar je krijgt maar een goed beeld van het volledige grottenstelsel tijdens een boottochtje. Blue Grotto Boat Service neemt je mee voor een korte tocht van 20 minuten langs de Zuid-Maltese kustlijn. Een aanrader!