Zweden als duurzame bestemming

In deze tijden van energieschaarste is duurzaamheid belangrijker dan ooit. We moeten versneld nadenken over onze eigen ecologische voetstap, of we dat nu willen of niet. Dan is het fijn dat je kunt kiezen voor een bestemming die over duurzaamheid heeft nagedacht en ook duurzame reisproducten aanbiedt.

Wat maakt Zweden nou zo’n aantrekkelijke, duurzame bestemming? Ten eerste maken veel Zweedse hotels, cafés en restaurants gebruik van lokale ingrediënten en duurzame energie. Daarnaast is er natuurlijk het Zweedse ecolabel Naturens Bästa. Via deze organisatie zijn heel veel leuke maar vooral duurzame toeristische ervaringen direct boekbaar. Tot slot heeft ook het feit dat 23 Zweedse steden deel uitmaken van het initiatief ‘groene steden’ bijgedragen aan deze uitverkiezing.

Biosphere: met de vogels in de boomtoppen

Dit is absoluut een van de meest unieke plekken om te slapen: de nieuwe 34m2 grote Biosphere hotelkamer van het treehotel. Vooral niet geschikt voor mensen die last hebben van ornithofobie – angst voor vogels. Want deze nieuwe bijzondere hotelkamer in de natuur van Zweeds Lapland wordt omringd door maar liefst 340 nestkastjes. Je overnacht er boven in de boom net als de vogeltjes. Te lawaaierig in het kader van ‘in mei leggen alle vogels een ei’? Kies dan voor een ander seizoen of voor een van de andere, bijzondere hotelkamers van het treehotel zoals de glaskubus of de ufo. De hotelkamer Biosphere is een ontwerp van het architectenbureau Bjarke Ingels. De kamer is uiteraard volledig duurzaam gebouwd – net als alle andere hotelkamers van Treehotel.

Lekker groen bezig in West-Zweden

De regio West-Zweden heeft er weer 170 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden bij! Het betreft allereerst de 138 kilometerslange Biosphere trail. Dit pad loopt langs de zuidoever van het Vänernmeer door kleine dorpjes, langs kastelen en vooral door heel veel bos. Het andere nieuwe wandelpad is de 32 kilometer lange Kroppefjäll trail. Hier loop je door drie beschermde natuurgebieden Buxåsen, Ragnurudssjöns Brantar en het Kroppefjäll Natuurreservaat.