Zweden is hot

‘Zweden is hot’ op Google nu blijkt dat het aantal zoekopdrachten in het Nederlands voor Zweden als toeristische bestemming enorm is gestegen. In 2 jaar tijd groeide het aantal zoekopdrachten met bijna 50% op jaarbasis. In de zomermaanden tussen juli en september groeide het aantal Google zoekopdrachten in 2 jaar – van 2019 tot 2021 zelfs met 83%. Absoluut praten we dan op jaarbasis over een toename van ongeveer 150 duizend Google zoekopdrachten. In het Nederlands werd er vooral gezocht op Outdoor Zweden, Avontuur in Zweden en Wandelen in Zweden. Zweden was ook letterlijk en figuurlijk ‘hot’ afgelopen zomer 2021.

En toen werd het groen

In de tweede week van januari 2022 kleurde de nachtelijke lucht in grote delen van Zweden fluoriserend groen. Zelfs tot aan Göteborg en Stockholm was het magische noorderlicht heel goed en helder zichtbaar. En dat is best bijzonder want meestal moet je veel noordelijker, naar Zweedse Lapland reizen om het noorderlicht op deze heldere, grootse manier in zijn volle glorie te aanschouwen. Maar nu waren alle voorwaarden perfect: de juiste temperatuur in de bovenste luchtlagen, het was donker genoeg en bovendien was de lucht helder. De magnetische velden en zonnestormen zorgden voor een bijzonder schouwspel. Het leverde vele mooie plaatjes op, op de socials van de Zweden zelf en degenen die in Zweden op vakantie waren.

Nieuwe app voor Noorderlichtjagers

Mis nu nooit meer een kans om het Noorderlicht te zien. Met de nieuwe app ‘Hello Aurora’ bereken je namelijk steeds opnieuw wat de kans is om het Noorderlicht te zien op de plek waar jij je op dat moment bevindt. De app biedt de gebruikers informatie over het weer, de magnetische velden en zonnestormen. Het werkt op alle geolocaties ter wereld. Nou is de kans om het Noorderlicht in de Benelux te zien helaas nogal klein, al was het Noorderlicht in het verleden wel eens zichtbaar op de Nederlandse Waddeneilanden. Wie weet lukt dat ook weer een keer in de nabije toekomst en dan ook wat zuidelijker. Heb je geen geduld? Reis dan gewoon zelf naar Noord Zweden met een van de touroperators die speciale Noorderlichtreizen aanbieden zoals Voigt travel, Nordic of Buro Scanbrit.

Beste hotelconcept ter wereld

Het hoteleiland pater Noster in de regio West Zweden is uitgeroepen tot het beste hotelconcept van de wereld. Het bijzonder eilandje met de 154 jaar oude vuurtoren won goud in de categorie ‘Europa’s beste hotel concept dat architectuur, design en beleving combineert’. De prijs werd eind 2021 toegekend door AHEAD (Awards for Hospitality, Experience en Design). En dat is niet voor niets. Want deze hotelervaring is wel een hele bijzondere. Het begint al met het transport naar het eiland toe. Vanwege de ruige zee en de isolate ligging kun je er alleen komen met een helikopter of een RIB boot.

Vasaloppet bestaat 100 jaar

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste Vasaloppetrace werd gehouden. De Vasaloppet is dat grote, Zweedse sportevent waar honderden langlaufers een route van 90 kilometer op de lange latten afleggen door de provincie Dalarna. Er zijn nog beelden van die eerste race en zelfs een film van die eerste wedstrijd uit 1922. De langlaufski’s waren toen nog van hout, de truien en de sokken van zelfgebreide wol en tegen de kou werd een oude krant gebruikt die je onder je trui stopte. De jubileumwedstrijd wordt op 12 februari as verreden met 139 deelnemers, net als in 1922. Alle 139 deelnemers zijn op een of andere manier met de geschiedenis van de Vasaloppet verbonden: van de kleinzoon van de eerste winnaar van 1922 tot een ‘lokaal wereldberoemde’ Italiaan die al jaren meedoet en die de tekst van de Vasalopet in het Zweeds op zijn huid heeft laten tatoeëren.

De 10 leukste winteractiviteiten

Van besneeuwde landschappen, bevroren meren tot lage temperaturen – Zweden is dé perfecte bestemming om een klassieke winter te beleven. Vandaar dat we de tien leukste winteractiviteiten voor een vakantie in Zweden op een rijtjes hebben gezet. Uiteraard staat de huskysafari op de eerste plaats. Maar ook langlaufen, schaatsen en het nemen van een winterbad zijn leuke, populaire winteractiviteiten In Zweden.

Schaatsen op natuurijs in Zweden

Het is koud in Zweden. Het ijs in perfect. Zelfs in Stockholm schaats je nu op het ijs rondom de vele eilanden waarop de stad is gebouwd. Om dit op een veilige manier te doen, is het wel aan te raden om samen met een gids het ijs op te gaan. Zweeds schaatsen is namelijk anders: je schaatst in de natuur, op een ander soort schaatsen en leert over veiligheid: over wat te doen in noodsituaties, over verschillende soorten ijs en de gevaren daarvan. Maar Nederlands schaatsen -op geveegde banen- kan ook in Zweden. De KNSB organiseert zelfs een aantal officiële schaatswedstrijden in Zweeds Lapland op de Baltische zee. In de provincie Dalarna zijn geveegde banen op het Runnmeer.