Nieuw jaar, nieuwe baan?

Een nieuwe job blijkt een populair voornemen voor 2020. Een survey in meer dan 150 landen van rekruteringsexpert Hays toont aan dat 80% van de respondenten de intentie heeft om in 2020 van job te veranderen. Voordelen, opleidings- en doorgroeimogelijkheden wegen door in die beslissing. Hays geeft 6 tips voor zij die op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Rekruteringsbureau Hays bevroeg in een internationale survey de intentie van professionals om van job te willen switchen nu het nieuwe jaar voor de deur staat. Maar liefst 80% van alle 5500 respondenten geeft aan een jobwissel te plannen in 2020. Hiervan geeft 40% toe uitgekeken te zijn op hun huidige functie. Meer dan 1 op de 5 (22%) ervaart onvoldoende groei qua opleiding en loopbaan, en wil daarom veranderen. 13% van de professionals is dan weer ontevreden over hun huidige salaris en voordelenpakket.

Respondenten die niet op zoek zijn naar een nieuwe baan (11%), geven aan dat ze toch een jobwissel overwegen indien ze betere loonvoorwaarden zouden krijgen (32%), als er meer variatie of uitdaging is in de potentiële rol (23%), en als betere opleidings- en doorgroeimogelijkheden aangeboden worden (22%).

Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays, verduidelijkt die resultaten: “De bevindingen van de enquête tonen aan dat een groot aantal professionals heeft besloten dat het tijd is voor verandering. Het nieuwe jaar biedt de perfecte gelegenheid daarvoor. Het is echter belangrijk dat je niet meteen in je zoekopdracht springt zonder na te denken over wat je wilt in je volgende job. Zorg ervoor dat je de juiste stappen neemt: update je cv en werk je social media-profielen bij.”

Hays geeft alvast 6 tips aan diegenen die op zoek zijn naar een nieuwe baan in 2020:

Zeg je huidige job vaarwel om de juiste redenen

Zorg ervoor dat je om de juiste redenen een jobwissel overweegt. Robby Vanuxem van Hays adviseert: “Als je je professionele drive bent kwijtgeraakt en je dagen doorbrengt met klokkijken, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Als je echter vertrekt omdat je uitdaging mist in je huidige functie, bekijk dan eerst of er mogelijkheden zijn binnen je huidige organisatie die je goesting opnieuw aanscherpen.”

Breng je droombaan in kaart

Je hebt besloten dat het tijd is om een nieuwe wending aan je professionele leven te geven. Goed zo! Breng je droombaan in kaart. Denk na over jobinhoud, potentiële groeimogelijkheden, bedrijfsgrootte, -cultuur en sector. Je zal meer gericht en met succes op zoek gaan.

Update je cv

Update je cv en je online profielen. Voeg nieuw verworven vaardigheden, ervaringen, trainingen of cursussen toe. Zorg ervoor dat je cv opgemerkt wordt. Maak je cv en motivatiebrief uniek voor elke sollicitatie. Dat vergroot je kansen om op gesprek gevraagd te worden. Hays geeft in zijn CV Gids nog meer concrete tips. (Url: https://readymag.com/u37025036/1253686/ ).

Meld je aan bij een recruiter

Recruiters zijn getraind om kandidaten te matchen aan een nieuwe job en werkgever. Deze specialisten kunnen je functies en bedrijven aanbevelen en waardevolle inzichten hierover geven. Ze helpen je bovendien het jobinterview voor te bereiden.

Bereid je voor op interviews

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je je vaardigheden en ervaring koppelt aan de functieomschrijving. Maak duidelijk hoe je huidige baan je klaargestoomd heeft voor deze nieuwe jobopportuniteit.

Blijf geloven in jezelf en goede afloop

Geef niet op en denk positief! “Het is belangrijk om de moed niet te verliezen tijdens je zoektocht naar werk, zelfs als je niet op sollicitatiegesprek mag voor een functie die je graag wilt. Niet elke sollicitatie leidt immers tot succes. Las regelmatig pauzes in en beloon jezelf tijdens de zoektocht naar een nieuwe job. Alleen zo blijf je gemotiveerd”, sluit Robby Vanuxem van Hays af.