Valt je oog op een tijdelijke functie? Pas je CV aan

Kiezen voor een tijdelijk contract zit in de lift. Uiteenlopende opdrachten, veel autonomie en zelfstandigheid, werk en privé in balans, en de kans om een groot netwerk uit te bouwen, trekken professionals over de streep. Ook bedrijven kijken steeds vaker naar contracting. Het aantal kandidaten stijgt, dus moet je jezelf onderscheiden. Hoe val je op als tijdelijke kracht? Rekruteringsexpert Hays licht 5 cruciale elementen in je cv toe.

Hays’ Global Skills Index belichtte de krapte op de arbeidsmarkt. Contracting heeft vandaag een sleutelrol. Tijdelijke contracten brengen specifieke skills binnen in bedrijven, en dat tijdens een welbepaalde periode. Organisaties kunnen op deze manier standhouden en groei verwezenlijken. En ook voor professionals zijn tijdelijke contracten aantrekkelijk. Dat zegt Jean-François Art, National Director Life Sciences & Contracting bij Hays: ”Contractors kunnen rekenen op flexibiliteit, autonomie, en kiezen hun opdrachten zelf. Dat geeft hen een krachtig gevoel en verantwoordelijkheid. Ook hebben ze zelf invloed op de balans tussen werk en privé en krijgen ze de kans om een groot professioneel netwerk uit te bouwen.”

Als contractant ben je zelf verantwoordelijk om opdrachten binnen te halen en nieuwe opportuniteiten vast te grijpen. Een goed cv is daarom essentieel. Jean-François Art: “Contractors moeten zichzelf onderscheiden door hun skills en ervaring. Hun expertise moet opvallen bij bedrijven. Een recruiter scant een cv voor een tijdelijke functie anders dan een cv voor een vaste functie.”

Rekruteringexpert Hays legt 5 cruciale elementen die je cv moet bevatten, uit:

Keuze voor contracting

Geef context aan je sollicitatie voor een tijdelijke opdracht. Vertel beknopt waarom je kiest voor contracting. Ben je aantrokken door de verscheidenheid aan opdrachten, de mogelijkheid om verschillende vaardigheden aan te scherpen of omdat je het fijn vindt om steeds nieuwe contacten te leggen. Vergeet je unique selling points niet!

Beschikbaarheid

Bedrijven zoeken versterking voor een bepaalde periode en met specifieke vaardigheden. Concretiseer wanneer je effectief beschikbaar bent om aan de slag te gaan. Jouw beschikbaarheid is immers een belangrijk argument om jouw kandidatuur al dan niet in overweging te nemen.

Vaardigheden en expertise

Faciliteer recruiters en bedrijven en vat jouw expertise, skills en vaardigheden samen. Tijdelijke contractors moeten specifieke skills toevoegen aan het bedrijf. Tijd voor extra opleidingen is er dus in de meeste gevallen niet. Je bent vanaf dag 1 een toegevoegde waarde. Toon welke vaardigheden en kennis je direct kan bijdragen.

Soft skills

Ben je communicatief? Kan je jezelf meteen aanpassen aan een nieuwe omgeving? Absorbeer je makkelijk nieuwe informatie? Dat zijn sterke troeven voor contractanten. Leg uit welke soft skills je hebt en hoe je ze inzet tijdens een tijdelijke opdracht.

Relevante ervaring

Som enkel relevante ervaring op. Het scannen van een cv voor tijdelijke contracten gaat vaak sneller. Kom daarom to-the-point en lijst ervaringen op die passen bij de jobopdracht. Geef verantwoordelijkheden, werkvolume en bijhorende resultaten aan. Nog een gouden tip: gebruik trefwoorden vanuit functiebeschrijvingen die je aantrekkelijk vindt. Zo zorg je er voor dat jouw cv de aandacht trekt en door algoritmes en screenings in de mailbox van de recruiter belandt!