Cocoonen in Wallonië

Wallonië beantwoordt deze winter aan al je cocoondesiderata. Laarzen laten we kraken in de sneeuw tijdens een stevige wandeling, ogen geven we de kost aan de betoverende seizoenslandschappen en lichaam en geest worden verwend in de meest majestueuze kasteelhotels en ongedwongen caféetjes. En voor de diehards hebben we Ardense recepten om samen te kokerellen. Dat is knusheid met een grote K.

Chateaucharme

Een knisperend haardvuur, een kop warme chocolademelk en je favoriete boek in handen. Dit alles in een elegante setting om u tegen te zeggen. Overnachten in een kasteel in Wallonië, is misschien net wat je nodig hebt om die lange winterblues door te komen. Even terug in de tijd in een ‘chateau’, waar de historie nog duidelijk voelbaar is en gezellig terugtrekken op je kamer niet aanvoelt als een waste of time na een intense winterwandeling.

Château de Bonne Espérance ligt idyllisch tussen de plateaus van de Condroz en Haspengouw, op een boogscheut van het centrum van Hoei. Het kasteel dateert van 1588 en steekt machtig boven het landschap uit, op ruïnes van een voormalige eigendom van de Tempeliers. Het kasteel telt drie charmante suites waar je helemaal tot rust kan komen. Het eigendom strekt zich uit over vijf hectare en omvat een park met eeuwenoude bomen. Kilometers wandelpaden wachten evenwel in de omgeving. Er is eveneens een RAVeL-netwerk op nog geen kilometer van het Château. Een setting die alles in pacht heeft voor een magisch winterverblijf.

Ook in het Château de Strainchamps word je royaal ontvangen in een monumentaal kader van een 3-sterrenhotel in een kasteel mét eigen sterrenrestaurant. Het kasteel ligt in Fauvillers, een Ardens dorpje aan de rand van het prachtig beboste massief van Anlier. Paulette en Frans hebben dit kasteel met veel passie gerenoveerd en staan al maar dan 20 jaar achter de kookpotten van hun gastronomische restaurant. Enthousiasme en beroepskennis bepalen de unieke en warme sfeer van dit hotel.

Kasteel Grandvoir is een vierkante kasteelhoeve uit de 17e eeuw die over de jaren onderkomen heeft geboden aan de Smeden van de Provincie Luxemburg. De opeenvolgende bezoeken van Pierre Bonaparte en de Collard-familie geven deze plek bovendien een prestigieus kantje. Het pand werd helemaal gerenoveerd maar wél met behoud van die ongekende Ardense charme. Vandaag is Kasteel Grandvoir dus een hotel en restaurant, alsook een brouwerij, waar volgens Ardense traditie, het Vaurien-bier gebrouwd wordt. De vele ruimtes bieden evenwel de mogelijkheid om een origineel familiefeest of een huwelijk te organiseren. Locatiegoals? Check!

Wondermooie winterwandelingen

Aan een gezellig cocoonmoment gaat natuurlijk een stevige wandeling vooraf. Wie zich warm induffelt en een van de volgende trips uitkiest, kan in de buitenlucht een genoeglijke sfeer opsnuiven.

In het oosten liggen bijvoorbeeld de gekende de Hoge Venen. Veel wandelaars komen in dit uitgestrekte veengebied de mooie, fotogenieke winterlandschappen opzoeken en op de gevoelige plaat leggen. De beste wandelstartpunten zijn Baraque Michel, Mont Rigi en Signal de Botrange. Deze laatste is met 694 meter het hoogste punt van België.

Wie de dagjestoeristen in deze bekende regio een beetje wil vermijden, kan zijn hart ophalen aan de Hoëgne. Een beekje dat ontsprong op de Hoge Venen en nu uitgegroeid is tot een rivier met een romantisch doch licht wild karakter. Deze 11km tellende wandeling leidt je naar een opeenvolging van bochten die de schelmse rivier maakt.

Voor wie op zoek is naar iets totaal anders in deze regio, voelt zich misschien wel de koning te rijk tijdens de 6 km lange wandeling in de provincie Luik rond het kasteel van Reinhardstein. Deze start aan het meer van Robertville en leidt naar een pad tussen overhang en steile hellingen. Inspanningen worden beloond met het innemende zicht op het kasteel. Daarna vervolgt de weg zich naar de ‘Nez du Napoléon’, deze rots biedt een prachtig uitzicht op de Warchevallei. De wandeltocht gaat dan een steeds smaller dal in. Na een laatste klim bereik je nog een indrukwekkend panorama over de wilde vallei. Genieten!

Landschappen onder een winterdekentje

Hoewel het grondgebied van Wallonië relatief klein is, biedt het door zijn specifieke geologische kenmerken zeer gevarieerde landschappen: natuurreservaten, opmerkelijke bossen, bijzondere parken en tuinen. Het heuvelachtige reliëf van Wallonië biedt adembenemende uitzichtpunten! Je kent misschien de Tombeau du Géant wel, een vergezicht dat op menig profiel van travel influencers prijkt. Maar er zijn er nog zoveel meer, zoals bijvoorbeeld Le Hérou. Bovendien zijn deze innemende landschappen dan in een prachtige wintersfeer gehuld.

Opwarmen op café

De deur die rinkelt, de brillenglazen die aandampen en de eikenhouten bruine toog die lonkt met een resem aan lokale biertjes. De vintage reclameborden aan de muur zijn getuige van een goede foute smaak. Dat is pas echt een wintergevoel.

Aux Amis Réunis, een naam die klinkt als een klok. Dit is een van de oudste cafés van Doornik uit de jaren 1900. Een atypische maar enorm gezellige plek waar de locals graag komen. Een ruim keuze aan bieren siert de kaart. De bar telt nog wel heel wat oude memorabilia en spellen zoals het jeu de fer of ijzerspel, een typisch spel uit Doornik.

Een andere favoriet onder de authentieke cafés is zonder twijfel Le Collège in Namen. Dit cafeetje met retrovibe wordt uitgebaat door Francine en Jean Courtroy en ligt op een toegankelijke plek in de voetgangerszone in het centrum van Namen, vlak tegenover de imposante Saint-Loupkerk.

Nog meer Waalse gezelligheid troef in La Veille Ardenne in Bouillon. Deze bistro is gevestigd in een knus Ardens huis uit de 16e eeuw. Je kan er diverse lokale bieren proeven en bovendien de kleine honger stillen.

Samen aan de stoof

Door zijn natuurlijke rijkdom biedt Wallonië ook op culinair vlak veel variatie. Het land is rijk, denk maar aan alle rivieren met vis, bossen met wild, wijde akkers, boomgaarden vol fruit… Bij een bezoek aan de verschillende regio’s kan je je zonder twijfel laten verrassen door specialiteiten waar de inwoners en handelaars trots op zijn. Op een koude winteravond is het evenwel gezellig om samen met de vrienden een eigen stoofpotje te bereiden met de nodige streekproducten om deze daarna op te smikkelen voor de grote haard. De ingrediënten bij uitstek om een memorabele avond door te brengen met vrienden en familie in de knusse gite.

Wat denk je van een crostini van gerookte forel of een alternatieve versie van de Luikse balletjes? Voor de zoetebekken is er de overheerlijke pannenkoek met pompoen en appel. Smakelijk!