Outdoor activiteiten in de winterzon op La Palma

Als je denkt aan de winter, dan hoef je niet per se te denken aan sneeuw, handschoenen en wollen mutsen. Op het Canarische eiland La Palma is de gemiddelde wintertemperatuur 19 graden. Daarom is het bij uitstek een eiland voor actievelingen die hun vrije tijd graag besteden aan outdoor activiteiten zoals hiken en hardlopen. Verblijf het in hét sporthotel bij uitstek, La Palma & Tenguía Princess. En in mei kan je de ultieme test doen tijdens de Transvulcania.

Wandelpadennetwerk

Dwars door heel La Palma loopt een netwerk van zo’n 1.500 kilometer aan wandelpaden die al 2500 jaar gebruikt worden door de inwoners, al dan niet met ezels. De routes worden allemaal duidelijk aangegeven en voeren naar iedere uithoek van het eiland, ook naar plekjes die niet met een auto te bereiken zijn. De Sendero Local (lokale routes) zijn maximaal 15 kilometer lang en worden aangegeven met groene borden. De Pequeno Recorrido (korte routes) zijn geel en nemen maximaal zes uur in beslag. De Gran Recorrido (lange routes) tenslotte worden aangeduid met rode borden en duurt enkele dagen. Enkele voorbeeldroutes zijn de Caldera Rim wandeling langs de rand van een vulkaan, de Ruta de Los Volcanos, het kustpad rondom het hele eiland en de wandeling dwars over het eiland van Santa Cruz de la Palma aan de oostkant naar Puerto de Tazacorte in het westen.

Nationaal park

De Taburiente Caldera, een nationaal park gelegen in het midden van het eiland. Het park wordt gekenmerkt door een cirkel van spectaculaire pieken van bijna 2.500 meter hoog. Wie van plan is hier te gaan hiken, kan beter goed voorbereid beginnen met de juiste bergschoenen, water, bescherming tegen de zon en een wind- en waterdicht jack. De temperatuur kan namelijk aanzienlijk dalen naarmate je hoger komt, vooral in de wintermaanden.

Ultieme test: de Transvulcania

Na een winter vol trainingen, kan je op 9 mei 2020 tijdens de Transvulcania je conditie testen. Deze ultrarun is een van de meest spectaculaire én zware ter wereld. Het parcours loopt dwars door een vulkaanlandschap, langs de top van het Nationaal Park Caldera de Taburiente met onderweg de uitdagende klim naar de Roque de los Muchachos. Lopers kunnen zich inschrijven voor verschillende competities. Er is de Ultramarathon, 74 km lang en met meer dan 4000 meter hoogteverschil. Iets minder zwaar zijn de marathon (45 km) en de halve marathon (24 km). Dan is er ook nog de Vertical kilometer, een echte kuitenbijter met een hoogteverschil van 1200 meter over een afstand van 7,6 km. De beloning aan de eindstreep van deze super klim is een panoramisch uitzicht over het noordoosten van La Palma.

Hét sporthotel op La Palma

Het grootste Resort op La Palma is ook het meest sportieve: La Palma & Teneguía Princess ****. Je vindt er het meest complete fitness centrum van het eiland en iedere dag kan je aan maar liefst 25 activiteiten deelnemen. Het Resort ligt op in het zuiden omgeven door bananenplantages.