Vlaming investeert meer in Duits vastgoed

De Vlaming investeert zijn zuurverdiende centen almaar vaker in Duits vastgoed. Zo vloeide er de voorbije twee jaar al minstens 10 miljoen euro van Vlamingen richting Duitse studio’s en appartementen. En dit jaar zal dat bedrag allicht nog verdubbelen. Vooral de regio’s Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, die beiden aan België grenzen, zijn populair. Dat blijkt uit een marktanalyse van Rendimmo, één van de grootste experten in Duits vastgoed in ons land. Volgens de vastgoedspeler is de evolutie te verklaren door de veel grotere huurmarkt dan we hier in België kennen, én de erg strenge maatregelen tegen wanbetalers.

De Duitse vastgoedmarkt wordt al jaren gedomineerd door buitenlandse investeerders, maar nu blijkt ook de interesse van de Vlaming gewekt. Sinds januari 2017 investeerden de Vlamingen al voor minstens 10 miljoen euro in Duitse studio’s en appartementen. Over hoeveel Vlamingen het exact gaat, is niet geweten, de Duitse instanties houden statistieken over de nationaliteit van kopers niet bij. Maar dat hun aantal elk jaar toeneemt, wordt duidelijk voor wie de Duitse vastgoedmarkt van naderbij bekijkt.

Volgens Rendimmo – de Belgische expert in Duits vastgoed die dit jaar allicht een honderdtal panden zal verkopen aan Vlaamse investeerders – is die trend voor een groot deel te danken aan de lage rendementen van onze spaarboekjes. Vlamingen zien in het Duitse “betongoud” namelijk een sterk alternatief voor dat spaarboekje. Dat blijkt in het bijzonder het geval te zijn voor de vijftigplussers: 3 op de 4 kopers zijn ouder dan 50.